A világ legnagyobb csipgyártója, a TSMC 238,7 milliárd tajvani dollár (több mint 2740 milliárd forint) nettó nyereségről számolt be a december 31-én zárult negyedik negyedévre vonatkozóan. Ez 19,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 295,9 milliárdos profithoz képest, de felülmúlta az elemzők 226,4 milliárdos becslését. A vizsgált időszakban a bevétel szinte változatlan maradt, 625,5 milliárd tajvani dollárral.

tsmc of TaiwanA logo tsmc is displayed at a factory of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.,  a Taiwanese multinational semiconductor , in Hsinchu, Taiwan on Sep. 12, 2023. It’s the  world's largest semiconductor foundry. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
 A szilíciumpajzs védi Tajvant, amely az Egyesült Államok segítségére számít, ha odáig fajulna a helyzet Kínával.
Fotó: AFP

Negyedéves szinten a bevétel 14,4 százalékkal, míg a nettó nyereség 13,1 százalékkal nőtt. A tajvani vállalat legfejlettebb, 3 nanométeres csipjei adták az október–decemberi időszakban a bevétel 15 százalékát, szemben az előző évi 6 százalékkal. Ez már a harmadik egymást követő negyedév, amikor – éves összevetésben – zsugorodik a nyereség, mivel tavaly csökkent a globális kereslet az elektronikai eszközök, így a bennük dolgozó csipek iránt is.

Ám elemzők szerint apadnak az okostelefon- és számítógépgyártók készletei, amelyeket idén tölthetnek fel, ami a cégre is jó hatással lehet. A mesterséges intelligencia (MI) terjedése szintén megdobhatja a félvezetők iránti keresletet. Ázsia legértékesebb vállalata a bevétel és a profit növekedését várja az év során, azonban a vörös-tengeri válság elhúzódása és az amerikai–kínai kereskedelmi háború még okozhat problémákat.

 

A távol-keleti vállalat üzleti modellje azon alapul, hogy más cégek által tervezett csipeket gyárt magas színvonalon, például az iPhone-ban lévő félvezetőket az Apple tervezi, de a TSMC készíti. A tajvani csipgyártó partnerei között megtalálható az Nvidia és az AMD is. A TSMC minden piacra szinte teljes egészében a tajvani gyárcsoportból szolgálja ki az ügyfeleket. 

Ráadásul a vállalatnak nem áll érdekében a technológia másolása, mivel nem versenyez a megrendelőivel: a Samsung szintén üzemeltet csipgyárakat, de az okostelefonok terén az Apple riválisa, ezért a cupertinói cég inkább a TSMC-vel gyártat félvezetőket.

Mik a félvezetők, és miért folyik értük a harc?

Világszerte a kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, a függetlenedésre, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. 

Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. Jelenleg a 3 nanométeres félvezetők számítanak a legfejlettebbeknek, ilyent csak három cég, az amerikai Intel, a dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC képes gyártani, mivel ezeknek a készítése rendkívüli szakértelmet igényel.

A tervek szerint idén érkeznek a 2 nanométeres alkatrészek is. Tajpej szerint a globális félvezetőgyártás Tajvanon belüli koncentrációja a biztosíték arra, hogy az Egyesült Államok a segítségére sietne, ha Kína háborút indítana a sziget ellen. Ezt szilíciumpajzsként emlegetik az iparág szereplői, bár könnyen lehet, hogy Peking inkább egy tengeri blokáddal éri el célját, ami globális csiphiányhoz vezetne.

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.