Mintegy 11,5 millió eurós adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet a Shopper Park Plus (SPLUS) ingatlancég, a nettó nyereségből 3,2 millió euró esett az utolsó negyedévre.

 

Nehézkes az összevetés a 2022-es csonka évvel

Bár év/év bázison az egész éves profit a felére esett – míg a negyedéves szinten maradt –, 

az összehasonlítás nehézkes, mivel az idén szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) vált vállalat csak 2022. június 15-én vette meg a 14 magyar és 4 bevásárlóparkból álló ingatlanportfólióját,

vagyis az összehasonlító időszak első öt és fél hónapjában a csoportnak nem volt bérletidíj-bevétele.

Ugyanakkor részvényeit a BÉT Prémium kategóriájában euróban jegyző cég a 150 millió eurós banki hitelszerződését is csupán 2022. április elején kötötte meg, ezért az összehasonlító időszakot a banki hitellel kapcsolatos költségek hat és fél havi mértékben érintik.

A fentiek alapján nem csoda, hogy az SPP bérleti és üzemi díj típusú bevételei is közel 100 százalékkal, rendre 22,2 és 26 millió euróra ugrottak, míg a pénzügyi ráfordításai 3,4 millióról, 11,8 millió euróra ugrottak.

A csoport befektetési célú ingatlanjainak értéke összesen 3,2 százalékkal, azaz 5,9 millió euróval nőtt az előző év végéhez mérten, míg 2022-ben 22 millió eurós gyarapodást mutattak ki ezen a soron.

Szép hozamot termel a Shopper Park Plus 

Az SPLUS 2023-ban összesen 3,1 millió eurót költött ingatlanjai fejlesztésére.

Mivel a 11,5 millió eurós nettó profit minimum 90 százalékát a SZIT-szabályok szerint osztalékként kell kifizetni, a cég befektetői részvényenként 89 eurócent körüli osztalékra számíthatnak, azaz a jelenlegi 11,8 eurós részvényárfolyamhoz mérten 7,6 százalékos hozamot biztosít a papír, nagyjából a dupláját az euróban denominált 3 éves magyar államkötvény 3,9 százalékos hozamának.