Minden bizonnyal a hónapok óta tartó erősödésben is nagy szerepet játszott, hogy kézzelfogható közelségbe került a bitcoin-ETF elindulása.

Ha az első spot bitcoin-ETF-ként ismert alapok zöld utat kapnak az amerikai tőzsdefelügyelettől (SEC), az az elemzők szerint vízválasztó pillanat lenne az egész kriptoipar számára, ugyanis a befektetők innentől kezdve pontosan olyan könnyedén vásárolhatnának bitcoinalapú eszközt, mint bármilyen más tradicionális alapon nyugvó értékpapírt.

Bitcoin,Close-up,On,The,Keyboard,Background,,The,El,Salvador,Flag
Fotó: Shutterstock

Körülbelül egy tucat vagyonkezelő, köztük olyan hagyományos pénzügyi szereplők, mint a BlackRock vagy éppen a Fidelity Investments, már csatlakoztak a kezdeményezéshez, a várakozás 45 ezer dollár fölé vitte a árfolyamát az elmúlt napokban, ami közel két éve a legmagasabb szint.

Ugyanakkor 

mértékadó kriptoelemzők szerint óvatosnak kell lenni, nem lehet borítékolni a SEC-jóváhagyást, 

ugyanis már csaknem hét éve folyamatosan elutasítja az ehhez hasonló kezdeményezéseket. Emellett a további emelkedés sem egyértelmű. Julio Moreno, a CryptoQuant adatszolgáltató kutatási vezetője éppen azt hangsúlyozza, hogy az elmúlt időszak nagy emelkedése miatt sokan nem realizált nyereségen ülnek. Ha eladásba fognak, azaz hozzá akarnak jutni az eredményükhöz, akkor akár 32 ezer dollár könyékére is visszazuhanhat a BTC. Szerinte ugyanis

általában, ilyen helyzetekben az ár korrigálni szokott

„Példátlan, hogy akár több kibocsátó egyszerre dobjon piacra hype-olt terméket, amire nagy kereslet mutatkozhat” – mondja Nate Geraci, az ETF Store befektetési tanácsadó cég elnöke.

A vagyonkezelők körében „díjháború” várható, 

bizonyosan vágniuk kell majd részesedéseiken, ha ügyfeleket akarnak vonzani. A Fidelity 0,39 százalékos kezelési költséget hirdetett meg, ami a csoporton belül az eddigi legalacsonyabb. 
„Végső soron a befektetők fognak nyerni, ugyanis nekik kedvez majd a díjak csökkentése” – hangsúlyozta James Seyffart, a Bloomberg  elemzője.

Minden felfokozott várakozás ellenére az is tény, hogy még SEC-jóváhagyás esetén sem áll készen az azonnali indulásra minden szolgáltató. A színfalak mögött nagy a készülődés, de szerdán még nem kell számítani az összes alap elindulására – jóváhagyás esetén sem.