Üzleti évének harmadik, novemberrel zárult negyedévében az Európa legnagyobb édesipari alapanyag-gyártójának számító Südzucker agráripari csoport 2,71 milliárd eurós bevételt ért el, ez 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. Üzemi eredménye 21,8 százalékkal, 268 millió euróra nőtt. 

Südzucker, cukor
A legnagyobb német terményfeldolgozó forgalma elérheti az évi tízmilliárd eurót.
Fotó: Dennis Moebus / Südzucker

Az üzleti év első három negyedévében e két adatnál dinamikusabb volt a társaság fejlődése, az árbevétel 9,5 százalékkal 7,78 milliárd euróra, az üzemi nyereség pedig 60,5 százalékkal, 860 millió euróra emelkedett. 

A Südzucker csak három negyedéves adatokat közölt öt meghatározó üzletágának teljesítményéről, ebből kitűnik, hogy a bioüzemanyagok gyártásával foglalkozó, s a tőzsdei kivezetés előtt álló CropEnergies volt ezúttal a visszahúzó erő. 

Az etanol világpiaci ára ugyanis az olajárét követi, annak esésével párhuzamosan a szegmens bevétele 23 százalékkal, 848 millió euróra esett vissza. A másik ballaszt a keményítőgyártó divízió volt, amely a bázisidőszakénál „csak” 8,7 százalékkal kevesebb, 828 millió eurós bevételt produkált.

 

Jól muzsikált viszont a különleges termékek üzletága (1,82 milliárd euró és plusz 11 százalék) és a gyümölcssűrítmények (1,18 milliárd euró és plusz 7,7 százalék).

A bevételek közel felét szállító cukorgyártás egyenesen remekelt, 31,1 százalékkal 3,11 milliárd euróra növelte forgalmát, 

ebből 521 millió volt az üzemi nyereség, az egy évvel korábbi négyszerese. Az egyetlen magyar cukorgyárat, a kaposvárit birtokló Südzucker eredménye lehetett volna jobb is, de fő cukorrépa-vetésterületein, Németországban októberben a heves esőzések, novemberben meg a hirtelen jött hó és a fagyok nehezítették a betakarítást. 

Az idei cukorrépatermést a késő őszi zord időjárás átlagossá „züllesztettte”.
Fotó: Südzucker

A rossz időjárási körülmények viszont szerencsétlen módon épp a répabetegségek elterjedésének kedveztek, emiatt a kiválónak ígérkező termés minősége inkább az átlagost közelíti.

A februárral záruló üzleti év kilátásait megerősítette a Südzucker vezetése, azaz a tavalyelőtti 9,5 milliárd euró helyett 10-10,5 milliárdos bevételt remél, míg a bázisidőszak 704 milliós üzemi nyeresége után most 900 millió és egymilliárd euró közötti összeggel lennének elégedettek.

A kilátásokat zavarossá teszi az elhúzódó ukrajnai háború negatív piaci hatása. 

Az átmenetileg vámmentesen engedi be piacára az ukrán mezőgazdasági terményeket, ezzel még volatilisabb ármozgásokat kiváltva a beszerzési piacokon, különösen a nyersanyagpiacokon. 

A Südzucker arra panaszkodik, hogy a vámmentes áremelésekhez vezethet, aminek a jelenleg 9,9 százalékos üzemi profitmarzsa látja kárát. Épp ezért meg is jegyzik, hogy prognózisukban nem tudnak megbízható, pontosabb adatokkal szolgálni.