Ugrásszerűen nő a kriptopiaci befektetések vonzereje szerte a világon, a befektetők azonban már nemcsak a gyors meggazdagodás, hanem a hosszú távú megtakarítások terén is egyre nagyobb számban fordulnak az alternatív devizapiac felé.

Close,Up,Of,Metal,Shiny,Bitcoin,Crypto,Currency,Coins,On, kripto,
Előkelő helyen a kriptopiac a befektetési palettán, a ETF további tőkét vonzhat majd be.
Fotó: Shutterstock

A Statista adatai alapján a Stocklytics cikke levezette: az amerikaiak 17 százaléka tart valamilyen kriptodevizát, ami ugyan messze eltörpül a megtakarítási számlák átütő, 48 százalékos népszerűsége mellett, de megelőzi a részvény- és kötvénybefektetéseket, két százalékpontot ver a ingatlanbefektetésekre, és még a különböző életbiztosításokat is helyben hagyja. 

Edith Reads, a lap pénzügyi elemzője kiemelte:

A bővülő portfóliószámok a digitális eszközöket övező növekvő érdeklődés és lendület bizonyítékaiként szolgálnak. A kriptodevizák térnyerése töretlenül zajlik, és a jövőben akár még a hagyományos befektetésekre és a készpénzhasználat számára is jelentős kihívást jelenthet majd.

A kriptopiac dinamikus népszerűségnövekedése mögött megtalálhatjuk a szegmens kirívóan erős növekedési kilátásait, ahogy a befektetők számára kifejezetten fontos diverzifikációs célokat is – ugyanis minél több eszközosztály közt szórja szét vagyonát egy befektető, annál kisebb eséllyel bukja el tőkéjének egészét, hiszen egy-egy szektor mélyrepülésével nem fog a teljes portfóliója elértéktelenedni.

A kriptodevizák csak a megtakarítási számlák népszerűségével szemben maradnak alul

A kriptopiac vonzerejéhez azonban a korábban rá kifejezetten jellemző bizonytalanság egyre erőteljesebb háttérbe húzódása is hozzájárul: az FTX kriptotőzsde alapítója, Sam Bankman-Fried már bíróság előtt kénytelen felelni bűncselekményeiért, a Binance feje, Changpeng Zhao pedig sikeresen megegyezett az amerikai igazságszolgáltatással, és egy dollármilliárdos büntetés és vezető pozíciójáról való lemondása fejében szabadulhatott is a felügyelet szorításából.

A bitcoin ETF-ek elindulása tovább növelheti a kriptopiac vonzerejét

Az, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet a hét közepén végül engedélyezte a közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek elindítását, minden bizonnyal befektetők újabb tömegeit szólítja majd a kriptopiacra – akár közvetve, az ETF-eken keresztül is. 

A bitcoinba fektető tőzsdén kereskedett alapok ugyanis megkímélik a lakossági befektetőket a kriptopiaci befektetésekhez eddig elengedhetetlenül szükséges papírmunkától, amit a kriptotőzsdékre, illetve brókerekhez való regisztráció jelentett, az ETF-eket ugyanis saját brókerükön keresztül is elérhetik majd, és még a vételért felszámított díjak is alacsonyabbak lesznek ily módon, mint lettek volna a közvetlen bitcoinvásárlás során.

Megszületett a történelmi döntés, indulhatnak az első bitcoin ETF-ek

Közel tízévnyi várakozást és egy kedd éjszakai kibertámadást követően, végül engedélyezte az amerikai tőzsdefelügyelet 11, spot bitcoinba fektető alap elindítását. Mutatunk mindent, amit a bitcoin-ETF-ekről tudni érdemes!

A bitcoin ETF-ek elindulása már a velük való kereskedés első perceiben kétéves árfolyamcsúcsán is túllendítette a legnagyobb kriptodevizát, ledöntve ezzel a 49 ezer dolláros lélektani határt is, mielőtt rövidesen 46 ezer dollár környékére korrigált a kurzus.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Brutális árfolyam-emelkedésen van túl a legnagyobb kriptodeviza az elmúlt egy évben

A bitcoinba fektető alapok azon túl, hogy alacsonyabb költségeket jelentenek majd a befektetők számára, hatalmas extra tőkét is bevonnak majd a kriptotérbe, melynek piaci kapitalizációja már az ETF-ek nélkül is 1,8 ezermilliárd dollárra rúgott, a megnövekedett likviditás pedig egyes elemzők szerint stabilabb árfolyammozgásokat és alacsonyabb volatilitást eredményezhet majd a kriptopiacon.