Trump visszatérése a teljes európai részvénypiac számára fontos követkeményekkel járhat, a legfájdalmasabb hatást azonban egyértelműen a német tőzsdére fejtheti majd ki a republikánus volt elnök újabb választási sikere – mutattak rá friss jegyzetükben a Goldman Sachs stratégái.

Republican presidential candidate former President Donald Trump speaks during a rally in Indianola, Iowa, on Jan. 14, 2024. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Trump elnöksége nem sok jót jelentene a német piacok számára.
Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / AFP

A befektetési szakértők szerint a legnagyobb csapást a DAX index és főként annak gazdasági folyamatokra érzékeny, ciklikus részvényei, mint az ipar és az autógyártás szenvednék el, mivel Trump várható gazdaságpolitikája számukra hordozná a legnagyobb veszélyeket. 

Trump visszatérte mind az európai termékekre kivetett amerikai vámok növekedésén, mind az Ukrajnának szánt támogatás összegének csökkenésén keresztül növelné a kontinensre leselkedő kockázatokat

– fejtette ki a jegyzetben Sharon Bell, a Goldman Sachs vezető elemzője. 

Egyre biztosabb Trump jelöltsége

Az előválasztásokon egyre meggyőzőbb előnyre szert tevő Trump újraválasztása azonban nemcsak a német gazdaságra, melyet a recesszión túl egy vasutassztrájk, az egyre inkább rendszeressé váló tömegtüntetések és egy kormánybizalmi válság is sújt, de a teljes európai parkettre fájdalmas hatással lenne.

Nem úszta meg a recessziót a német gazdaság

drága energia, gyenge belső és külső kereslet. Németország Európa beteg emberévé vált.

A republikánus elnök legutóbbi időszaka során ugyanis az átlagosnál jóval nagyobbra nyílt az olló az átfogó európai Stoxx 600 index és az S&P 500 mutató közt, a szakadék pedig azóta is folyamatosan tágul a pandémiás segélyektől felrobbanó amerikai részvénypiaci lendületnek és a mesterségesintelligencia-részvények vágtájának köszönhetően– ez a trend pedig minden bizonnyal a jövőben is folytatódhat.

Relatív árfolyamváltozások 2017-től
S&P 500, Stoxx 600
A Trump-elnökséget megelőzően szokatlan volt a két index közti ekkora különbség

Egy újabb Trump-elnökség ugyanis nemcsak közvetlenül, a profitmarzsukon keresztül csökkentené az európai cégek versenyképességét, de az amerikai cégeket támogató lépésein keresztül jócskán növelni tudná a tengerentúli papírok vonzerejét is – az öreg kontinens papírjainak kárára.

A Goldman elemzői szerint a Trump visszatérése által legkevésbé érintett európai börzék a svájci és a brit piacok lehetnek, szektorálisan pedig a defenzív részvények, például az egészségügy papírjai nyerhetnének nagyot – lévén ezek a gazdasági-politikai bizonytalanságok idején rendre felülteljesítik a tágabb piacokat.