Váratlanul beleköpött Ken Griffin amerikai milliárdos levesébe az egyharmad arányban az Alibaba érdekeltségét képező kínai Ant Group fintech óriás, mivel túllicitálta Griffin Citadel Securities nevű cégének ajánlatát a Credit Suisse befektetési bank kínai üzletágának megszerzéséért folyó versenyben – írja a Reuters, hozzátéve, hogy ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy tényleg viheti-e a bankot az Ant.

In this undated photo, the facade of a building owned by Ant Group, formerly known as Ant Financial and Alipay, is an affiliate company of the Chinese Alibaba Group, Hangzhou City, East China's Zhejiang Province, 28 October 2020. (Photo by Shen Longquan / Imaginechina via AFP)
Befektetési bankra féj a foga a kínai fintech-gigásznak. Fotó: AFP


Peking megint keresztbe tehet az Ant Groupnak

Peking ugyanis érdekes módon inkább külföldi vevőt látna szívesen a befektetési bank új tulajdonosaként, ezért a kiszivárgó hírek szerint alapos vizsgálatnak vetné alá a fintech cég ajánlatát, illetve azt a tervét, hogy a Credit Suisse megszerzésével kiépítse saját értékpapír-üzletágát is Kínában – teszi hozzá a hírügynökség. Az Ant Group persze nem most szenvedné el az első pofont a kínai hatóságoktól, hiszen 2020 novemberében néhány nappal a cég tervezett tőzsdére lépése előtt fúrták meg a 37 milliárd dollárosra becsült tranzakciót.

A Credit Suisse tulajdonosa, az UBS mindezért most hatalmas dilemma előtt áll, választania kell az Ant magasabb, de bizonytalan sikerű és a Citadel decemberben benyújtott alacsonyabb, mintegy 1,5-2 milliárd jüan (jüan = 50 forint) közötti ajánlata között, amely viszont nagyobb valószínűséggel nyeri el a pekingi kormány jóváhagyását.

A Credit Suisse kínai divíziójától egyébként az UBS-nek mindenképpen meg kell szabadulnia, hiszen a tavalyi felvásárlással, amely a 2008-as pénzügyi világválság óta a legnagyobb szabású globális bankfúzió volt, két, párhuzamosan működő kínai befektetési bank került a csoportba, ami nem csupán felesleges kapacitásokat hozott létre – ezen különben a Reuters értesülése szerint létszámleépítéssel is „segítenének” –, hanem egyenesen jogszabályba is ütközik Kínában, ahol egy pénzügyi csoportnak csak egyetlen ilyen érdekeltsége lehet.

Ráadásul a helyi részvénypiacon is vannak gondok, hiszen a gazdasági lassulás miatt a külföldi tőke elvándorlásával küzdenek, másfelől az új tőzsdei bevezetéseket is mind szigorúbban ellenőrzi a tőzsdefelügyelet.

Már egy éve kiszállt a másik tulajdonos

Az UBS amúgy tavaly, az év derekán kezdett vevőket keresni a kínai Credit Suisse-re, ami a világ második legnagyobb gazdaságának az értékpapírpiacára betörni szándékozó globális pénzügyi cégek, köztük például a Citigroup érdeklődését is felkeltette.

A Citadel Securities vezérigazgatója, Peng Zhao novemberben árulta el a Reutersnek, hogy „aktívan vizsgálják” a kínai üzletág létrehozását.

Az eladásra kínált vállalat, a Credit Suisse Securities China egyébként eredetileg csupán 51 százalékban állt a Credit Suisse tulajdonában, míg a másik 49 százalékos részvénypakett a kínai Founder Securitiest illette meg.

 

A Founder azonban még az UBS és a Credit Suisse egyesülése előtt 1,14 milliárd jüanért eladta tulajdoni hányadát a svájciaknak, a komplett céget ezzel mintegy 2,3 milliárd jüanra értékelve. Kis szépséghiba, hogy erre az üzletre a mai napig nem kapták meg a kínai hatóságok engedélyét.

Az Alibaba részvényei mintegy 1 százalékkal estek a hétfői hongkongi kereskedésben, ezzel alulteljesítve a szintén veszteséggel zárt Hang Seng indexet. Az UBS papírjai ellenben nagyjából fél százalékkal, 25 svájci bank közelébe erősödtek Zürichben.