Átlépte a több mint kétéves árfolyamcsúcsot jelentő 50 ezer dolláros szintet a jegyzése, ezzel a megháromszorozta a 2023 eleji értékét. A friss felfutás mögött az elemzők szerint elsősorban a bitcoin-ETF-ek egy hónappal ezelőtti jóváhagyása állhat.

Bitcoin,Close-up,On,The,Keyboard,Background,,The,El,Salvador,Flag
Kétéves csúcson a bitcoin árfolyama.
Fotó: Shutterstock

Matt Maley, a Miller Tabak & Co vezető piaci stratégája a Bloombergnek kiemelte: a bitcoin-ETF-ekbe történő tőkebeáramlás egyre nagyobb lendületre tesz szert, így azok a befektetők is egyre fokozottabb figyelmet szentelnek az eszköznek, akik eddig a token változó, sokszor kiszámíthatatlan mozgása miatt elfordultak tőle.

Az ETF-ek felfutása és a bitcoin iránti növekvő érdeklődés mögött az elemzők szerint elsősorban az áll, hogy a piacok véleménye szerint a Fed egyre közelebb kerül a monetáris lazítási ciklus megindításához, ami átfogóan növeli a kockázati eszközök vonzerejét a biztos befektetésnek számító államkötvényeken elérhető hozamok relatív csökkentésén keresztül – emelte ki Chris Newhouse, a Cumberland Labs elemzője.

A bitcoin árfolyama 2024-ben 12,7 százalékkal, az elmúlt egy évben pedig 128,4 százalékkal erősödött.

Hatalmas ralin van túl a bitcoin az elmúlt egy évben

Fadi Aboualfa, a Copper Technologies Ltd. kriptotőzsde-kutatási vezetője kiemelte: a lelkes befektetők további optimista vevőket vonzanak be a piacra, ami az árfolyam felhajtásához vezet. 

A token árfolyama kiváló formában van, mivel az elmúlt heteket rendre zöldben zárta, a 10 százalék fölötti heti felfutást pedig általában további emelkedés követi a kurzuson

– tette hozzá a szakértő.

A bitcoin lendületét az áprilisban esedékes blokkjutalom-felezés is hajtja: a ugyanis minden 210 ezredik kibányászott blokk elérése után megfelezi az egységnyi munkáért járó jutalmat, visszafogva ezzel a token inflációját és késleltetve a 21 millió darabos végső bitcoinmennyiség elérését. A blokkjutalom-felezéseket a múltban rendre a történelmi csúcsok megdöntése követte, így a piacok az idén áprilisi eseményt követően is hasonló kimenetelben reménykednek.