Ötödik egymást követő hónapját is pluszban zárhatja a ha a legnagyobb kriptodeviza árfolyamát holnap estig nem rángatják meg számottevően a piacok – ez pedig olyan nyerő sorozatot jelentene a számára, amire a 2021-es pandémiás rali óta nem volt példa, amely a történelmi árfolyamcsúcs, a 69 ezer dolláros szint elérésével zárult.

Bitcoin,Cryptocurrency,Etf,,Exchange,Traded,Funds,Concept
Élesedik az árverseny a bitcoin-ETF-piacon, hároméves negatív szériát törhet meg a token.
Fotó: Shutterstock

A bitcoin árfolyama az idei évet 42 530 dolláron nyitotta, majd az ETF-ek engedélyezését követő, rövid életűnek bizonyuló, katartikus piaci hangulatban a 49 ezer dolláros szintet is megütötte, mielőtt közel 20 százalékkal, egészen 38 500-ig esett, ahonnan mára 43 370 dollárig tudott erősödni.

Az árfolyam rapszodikus januári mozgása mögött egyes elemzők szerint a Fed kamatpályájának újragondolásán túl az ETF-eket övező „vedd a pletykára, add el a hírre” befektetői attitűd és az új parkett fokozatos tőkepiaci integrációja is állhat.

Legutóbb 2020 októbere és 2021 márciusa közt tudott legalább öt hónapig folyamatosan erősödni a bitcoin

Rekordokkal indult a bitcoin-ETF-ek kereskedése

A bitcoin-ETF-ek ugyan piacra kerülésük első 12 napja során 26 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítottak le, megdöntve ezzel az ETF-piaci debütálások forgalmi és tőkeáramlási rekordjait is, az első napok mégis inkább a konszolidációról szóltak. 

A Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapjából ugyanis több mint 5 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők eddig – köszönhetően elsősorban annak, hogy ebben az alapban volt korábban lekötve a bedőlt FTX kriptotőzsde vagyonának nagy része, melyet most a felszámolási eljárás során lendületesen elkezdtek értékesíteni az ügyvédek, több mint egymilliárd dollárnyi részesedést téve pénzzé. 

A Grayscale alapjából, amely jelenleg 20,8 milliárd dollárt kezel, azért is szállnak ki a befektetők, mert ez az ETF rendelkezik messze a legmagasabb díjakkal és költségekkel az új piacon: a cég 1,5 százalékos kezelési költséget számít fel a befektetőknek, ami merőben eltér az új szegmensben egyre élesedő árversenybe bocsátkozó versenytársak politikájától.

James Seyffart, a Bloomberg kriptopiaci elemzője rámutatott: a bitcoin-ETF-piac tíz jelenlegi szereplője közül heten bevezető ajánlatként nullaszázalékos jutalékkal kezelik a befektetők tőkéjét, és a kezdeti kedvezmények után is legfeljebb 0,3 százalékig tolják majd fel a mutatót – szemben a Grayscale-lel, amely sem kezdeti akciót, sem pedig költségcsökkentési terveket nem hirdetett meg. 

Az árversenybe tegnap éjszaka már az Invesco és a Galaxy is beszállt: a két alapkezelő egy közös bitcoin-ETF-fel van jelen a piacon, amely BTCO ticker mellett fut, ennek költségeit a friss döntésük nyomán, a kezdeti nullaszázalékos bevezető ajánlatot követően, az eredetileg tervezett 0,39 százalék helyett mindössze 0,25 százalékig emelik majd meg, amivel egy szinten lesznek a BlackRock 2,1 milliárd dollárt, illetve a Fidelity 1,9 milliárd dollárt kezelő alapjával is.