Egy hónappal a velük való kereskedés elindulását követően 2,8 milliárd dolláron áll a bitcoin-ETF-ekbe befolyó tőke nettó mennyisége, ez a szám azonban sokkal magasabb is lehetett volna, ha a Grayscale nevű, zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapjából nem vettek volna ki 6,4 milliárd dollárt a befektetők, elsősorban a profitrealizálás érdekében. Az alapok összesített forgalma az első 21 nap során meghaladta a 35 milliárd dollárt is.

Bitcoin,And,Cryptocurrency,Investing,Concept,With,Graph.,Bitcoin,Cryptocurrency,Coins.
Brutális forgalommal, rekorddöntésekkel indult a bitcoin-ETF-ek kereskedése.
Fotó: Shutterstock

Rekorddöntéssel indult a bitcoin-ETF-ek kereskedése

A legnagyobb befektetői érdeklődés az újonnan létrejött alapok közül messze a BlackRock IBIT alapja iránt állt fenn: a világ legnagyobb alapkezelőjének bitcoin-ETF-ének forgalma a 8 milliárd dollárt is meghaladta az első hónap során, nettó tőkeáramlása pedig 3,8 milliárd dollár környékén jár. A BlackRock jelenleg még, az 5 milliárd dolláros eszközállomány eléréséig a későbbi 0,25 százalék helyett mindössze 0,12 százalékos díjat számít fel a befektetők részére.

A Fidelity FBTC alapja jelentős, 6 milliárd dollár feletti forgalmat bonyolított le az időszak során, nettó tőkeáramlása 3,1 milliárd dollár felett jár már. A Fidelity augusztus 1-jéig teljesen ingyen biztosít hozzáférést az alapjához, utána a BlackRockhoz hasonlóan 0,25 százalékos díjjal dolgozik majd.

A 3 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlást korábban egyetlen ETF sem érte el a teljes piac történetében ilyen rövid idő alatt

a Bloomberg adatai szerint, a bitcoinalapok körében azonban ez két eszköznek is sikerült.

A Grayscale kiugróan magas díjakkal dolgozik, befektetői így inkább realizálják korábbi profitjukat, mintsem benne maradjanak a költséges alapban.

Jane Edmondson, a TMX VettaFi tematikus stratégiáért felelős vezetője a Bloombergnek kiemelte: a teljes ETF-piacon nagy szónak számít, ha egy eszköz egy hónap alatt átlépi a 100 millió dolláros eszközállományt – ezt a bitcoin-ETF-ek többsége elérte az első 21 nap során. Azt, hogy az eszközosztály azonban hosszú távon is fenntartható lesz-e, majd csak az idő dönti majd el – tette hozzá a szakértő.

A legnagyobb befektetési vállalatok termékein túl a kisebb cégek eszközei lényegesen alacsonyabb érdeklődést éltek csak meg, a WisdomTree alapja például mindössze 15 millió dollárt tudott bevonni ugyanezen időszak alatt. Geoffrey Kendrick, a Standard Chartered elemzője ugyanakkor optimista: a szakértő szerint az átfogó bitcoin-ETF-piaci dinamika továbbra is erős, ezért 

az év végére 50 milliárd dolláros összesített nettó tőkebeáramlásra számít, 

főleg, amennyiben azok a nagy befektetési vállalatok, köztük a Vanguard és az LPL, melyek egyelőre nem engedélyezik felületeiken az ETF-ek kereskedését, beállnak a sorba, és elérhetővé teszik azokat több ezermilliárd dolláros platformjaikon is.

Hatalmas menetelésen van túl a árfolyama

A bitcoin a kedvezően alakuló ETF-piaci fejleményeket látva, illetve az áprilisban esedékes, a múltban rendre történelmi árfolyamrekord-döntéseket megelőző blokkjutalom-felezés miatti fokozott befektetői várakozások hátán több mint kétéves csúcsot jelentő 50 ezer dollárig menetelt az elmúlt órákban.