Három százalékkal ugrott meg csütörtök délelőtt az Unilever részvényárfolyama a londoni tőzsdén, miután a fogyasztási cikkek széles körét forgalmazó társaság tíz negyedév után először számolt be növekvő értékesítési volumenről, és ezen felbuzdulva egy másfél milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett.

Hellmann's Mayonnaise seen at Rewe supermarket
Javítana teljesítményén a Hellmann’s szószokat is gyártó Unilever. Fotó: GettyImages

A javuló teljesítmény ellenére az élelmiszereket, kozmetikumokat és háztartási tisztítószereket gyártó vállalat vezetése meglehetősen önkritikusan értékelte az eredményszámokat.

Versenyképességünk továbbra is kiábrándító, az általános teljesítménynek javulnia kell

 – mondta Hein Schumacher vezérigazgató. „A munka kezdeti szakaszában vagyunk, és sok a tennivaló, de nagy sebességgel haladunk, hogy az Unilevert egy konzisztensen jobban teljesítő vállalattá alakítsuk át” – fogadkozott a cégvezér.

A londoni székhelyű társaság bevétele öt százalékkal bővült a december végén zárult három hónapban, amihez az átlagosan 2,8 százalékos áremelés és a 2021 óta első alkalommal emelkedő értékesítési volumen is hozzájárult. Az Unilever 1,8 százalékkal több árucikket adott el tavaly év végén, mint egy évvel korábban.

A Dove szappant és a Hellmann’s szószokat is gyártó brit vállalat forgalma hét százalékkal 59,6 milliárd euróra nőtt 2023 egészében. Tisztított működési eredménye 2,6 százalékkal 9,9 milliárd euróra emelkedett, miközben az üzemi árrés 60 bázisponttal 16,7 százalékra nőtt. Az elemzők azonban ennél is jobb teljesítményt vártak, 10,4 milliárdos üzemi eredményt és 16,9 százalékos működési marzsot prognosztizálva.

Az egy részvényre jutó 2,6 dolláros nyereség 1,4 százalékkal haladta meg a 2022-eset.

Az idei évre 3-5 százalék közötti forgalombővülést és az üzemi árrés szerény mértékű javulására számít a vezetőség.

Az Unilever árfolyama 2024-től
 

A negyedéves teljesítményből közvetlenül 42 centes osztalékra számíthatnak a befektetők részvényenként, ennél azonban jelentősebb a menedzsment által frissen meghirdetett 1,5 milliárd eurós sajátrészvény-vásárlási program, ami a második negyedévtől adhat újabb lendületet az év eleje óta már hat százalékot erősödő részvényárfolyamnak.