Az Andrew Bailey brit jegybanki kormányzó megjegyzései után kedden lejtőre került angol font árfolyama stabilizálódott az euróval és a dollárral szemben is szerdán, miután Londonban közzétették, hogy Nagy-Britannia minden idők legnagyobb, 16,7 milliárd fontos havi költségvetési többletét érte el januárban – írja a Reuters.  

Pedestrians cross the streets in front of The Bank of England illuminated by a ray of sunlight, in central London, on February 12, 2024. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
A Bank of England őrködik az angol font stabilitása fölött. Fotó: AFP

A szigetország többlete ugyanis az év első hónapjában a rekordszintű szezonális adófizetésnek köszönhetően több mint a kétszerese lett az egy évvel ezelőtti 7,5 milliárd fontos szufficitnek, noha elmarad a hírügynökség 18,7 milliárd fontos előrejelzésétől.

A csúcsra emelkedő többlet még így is alacsonyabb a vártnál, és nem azt jelenti, hogy a brit gazdaság túl lenne a nehezén, illetve hogy a növekedés szintet lépne

– kommentálta a hírt Kathleen Brooks, az XTB nemzetközi fintech és befektetési vállalat elemzési igazgatója. 

„A gazdasági bővülés valószínűleg továbbra is lassú marad, így a mai adatok valószínűleg nem befolyásolják az angol jegybank döntését az első kamatvágás időpontjáról. A márciusra várt adócsökkentésekkel kapcsolatban azonban a hír alapján az a véleményünk, hogy valószínűleg nem pörgetnék fel jelentősen a fogyasztást és az inflációt” – tette hozzá.

Az LSEG elemzői konszenzusa szerint egyébként a Bank of England várhatóan júniusban kezdi meg a kamatcsökkentést.

Nagy-Britannia költségvetése januárban jellemzően többletet mutat, mivel ebben a hónapban esedékesek az éves jövedelemadó-befizetések.

A brit államháztartás helyzete azonban hosszabb távon továbbra is kihívásokat tartogat, hiszen a koronavírus-járvány nyomán az államadósság számottevően megugrott. Ennek ellenére Jeremy Hunt pénzügyminiszter márciusban előreláthatóan újabb adócsökkentést jelenthet be, miután novemberben már tettek hasonló lépést. A Reuters szerint a konzervatív kormány az idei országos választások előtt némileg javítani szeretné az esélyeit.

 

Az angol font kora délután 0,1 százalékkal, 1,2633 dollárra emelkedett, miután lefordult keddi 1,2668 dolláros egyhetes csúcsáról Andrew Bailey jegybanki kormányzó megjegyzése miatt. Bailey ugyanis kedden kijelentette, hogy felőle a befektetők nyugodtan spekulálhatnak kamatcsökkentésre, a lényeg, hogy a brit gazdaság a tavaly év végi recesszióból fellendülőben van.

Az euróval szemben a font szintén stagnált szerdán, miután kedden egyhavi mélypontra esett.