Február 2-tól Kincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatást indít a Magyar Államkincstár. A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, azaz az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. 

Miniature,Senior,Men,And,Money
Miniature senior men and money
nyugdíj, megtakarítás,
Fotó: Shutterstock

A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban. A NYESZ online azonnal megnyitható lesz ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír-értékesítési ügyfélszolgálatain. A nyugdíj-előtakarékossági számlán csak forintos állampapírok tarthatók.

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után  a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél.  

Aki ilyen módon takarékoskodik, személyijövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint.

 Az adó-visszatérítést a a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. 

NYESZ-t bárkinek érdemes lehet nyitni, aki ki tudja használni a 20 százalékos adó-visszatérítést és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását.

Ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például Nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280 ezer forint.

A kincstári NYESZ-re valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forint alapú állampapír megvásárolható. A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el.

Nem éri el az 500 milliárd forintot sem a NYESZ állomány

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint (2023 szeptember végén) 89 ezer NYESZ számla volt aktív Magyarországon. Ebből 63 ezer volt bankoknál, a többi befektetési szolgáltatóknál. A számlákon lévő továbbra sem óriási, a harmadik negyedév végén 462,5 milliárd forint volt.