Az amerikai jegybankárok immár a kamatvágás időpontjára összpontosítanak – derül ki  Jerome Powell Fed-elnök vasárnapi tévéinterjújából, melyet a CBS-nek adott. A váratlan megszólalás azzal magyarázható, hogy pénteken a túlfűtöttségét mutató adatok érkeztek, alátámasztva a jegybankárok óvatoskodását. A Fed ugyanis múlt szerdán szélesebbre tárta az ajtót a jövőbeni kamatcsökkentés előtt, de azt is leszögezte, hogy még nem áll küszöbön a kamatvágás. Csalódást keltve a felfokozott kamatspekulációktól  hangos Wall Streeten.

US Federal Reserve chair Jerome Powell arrives to hold a news conference after a Federal Open Market Committee meeting in Washington, DC, on January 31, 2024. Powell signaled Wednesday that an interest rate cut as soon as in March is unlikely, as the central bank remains data-dependent when mulling its next steps. Powell said the Fed's rate-setting committee plans to "move carefully" and added: "Based on the meeting today, I would tell you that I don't think it's likely that the committee will reach a level of confidence, by the time of the March meeting, to identify March as the time to do that." (Photo by Julia Nikhinson / AFP)
Fotó: AFP

Tekintettel a gazdaság erejére, úgy érezzük, csak óvatosan közelíthetjük meg azt a kérdést, hogy mikor kezdjük el csökkenteni a kamatlábakat

– hangsúlyozta Jerome Powell a CBS 60 perc című műsorában. Hozzátette: nincs könnyű út, bár a gazdaság jó ütemben fejlődik, az pedig csökken, mégis több bizonyítékot várnak a fenntarthatóságra.

Mint mondta, ha túl sokáig hagyják túl magasan a kamatlábakat, az gazdasági lassulást okozhat, míg ha túl hamar csökkentik a kamatokat, akkor felpattanhat az infláció. Mindazonáltal nem kell megvárni a kamatvágással, hogy az infláció 2 százalékig csökkenjen.  

A márciusi kamatvágási várakozást túl korainak tartotta, de továbbra is 

három kamatvágást vár az idei évben, s a folyamat már májusban megkezdődhet. 

Ám a sokat emlegetett puha landolás megvalósulását még korai lenne kész tényként kezelni – figyelmeztetett Powell, de a decemberi Dot Plot ábrában tükröződő 75 bázispontos kamatvágási várakozás továbbra is helyénvaló.