Jelentős külföldi terjeszkedés és belső szinergiahatások következtében 15,6 milliárdos árbevétel mellett több mint 3 milliárd forint EBITDA-t tervez elérni a Gloster igazgatósága az elkövetkezendő két évben, 2026-tól pedig osztalékfizetés is szerepel a tervekben – áll a társaság által közzétett befektetői prezentációban.

BÉT, Gloster,
 

 

Háttér: hol tart most a társaság?

Az elmúlt 60 hónapban 11 tranzakciót megvalósító, a BÉT Standard kategóriájában jegyzett nemzetközi informatikai szolgáltatócég mára egy 811 ügyfelet kiszolgáló 355 fős vállalattá nőtte ki magát. A Helap Partners kutatása alapján a Gloster piacvezető a hazai tulajdonú szoftverfejlesztést exportáló cégek között és a legnagyobb hazai tulajdonú felhőszolgáltató Microsoft-partnercég. Üzleti modelljének hangsúlya a rendszeres (a teljes árbevétel 69 százaléka) és (a teljes árbevétel 44 százaléka) árbevételeken van, melyek 2021–2023 között átlagosan 60, illetve 98 százalékkal növekedtek.

 

A célok között a nemzetközi értékesítés továbbfejlesztését, a vállalati profitabilitás javítását és az informatikai szektort jellemző kiemelt bérezést azonosította az igazgatóság.

A befektetői prezentáció szerint új partnerekkel kezd nemzetközi B2B-üzletfejlesztésbe a társaság a világ jelentős szoftver piacain: az Egyesült Királyságban és Írországban, a DACH-régióban és Skandináviában. A nemzetközi értékesítést országok helyett régiókra tagolják, a továbbiakban a jelenlegihez képest  43 százalékkal nagyobb, mintegy évi 21 700 millió eurós piacot célozva meg.  

A prezentációból a befektetők megtudhatják, a Gloster, hogy fokozza a nemzetközi versenyképességét, az év végéig a Fülöp-szigeteken készül SSC-t nyitni, amelytől 2025 elejétől mintegy évi 50 millió forint megtakarítást vár. A kibocsátó már korábban bejelentette, hogy a társaság vezetése minimum évi 200 millió forint éves eredményjavulást vár a belső hatékonyságot növelő, tavaly november 27-én bejelentett Gloster Level UP programtól. 

Nem kell sokat várni az osztalékra

Mintegy 1518 millió forint további EBITDA-val számolnak a mesterséges intelligencia, valamint a digitális és zöldátállás következtében megnyíló üzleti lehetőségekből 2026-ra (2023-hoz képest), illetve várakozásaik szerint további 

évi 400 millió forinttal fog több befolyni leányvállalatokból 2026-ra amikorra a tervek szerint minden leszerződött akvizíciós szerződés teljesen lezárul.

A Gloster eladósodottsága továbbra is alacsonynak mondható, (az EBITDA 117 százaléka), ami 2025-ben még várhatóan növekedni fog, de 2026-ra a tervek szerint már csak az EBITDA 89 százalékát éri el. Az elemzői árak meghaladják a Gloster jelenlegi árfolyamát, az Erste célára 1183  forint (ajánlás: vétel) az Equilor célára 1369 forint tartási ajánlás mellett.

A korábban közzétett befektetői prezentációhoz képest lényeges különbség, hogy a társaság 2026-tól osztalékfizetést tervez.