RDDT tickerrel lépett csütörtökön tőzsdeparkettre a Wall Street-i csata idején elhíresült közösségi médiavállalat, a Reddit. A jóval a 34 dolláros bevezető ár felett, 47 dolláron nyitott, s már a kereskedés első perceiben 55 dollár közelébe emelkedett a New York-i tőzsdén. Ezzel a piac 10 milliárd dollárra értékelte a vállalatot.

London,,Uk,-,February,2021:,Reddit,Logo,Displayed,On,A
Fotó: Shutterstock

A közösségi médiavállalat szerdán késő este részvényenként 34 dollárra árazta elsődleges nyilvános részvénykibocsátását, ami az ajánlati sáv csúcsa, s ezzel 6,4 milliárd dollárra értékelték a céget. Ami elmaradt a korábbi 10 milliárd dolláros magánpiaci értékeléstől. A vállalat 2021 óta készült a parkettre.

Már az IPO-tájékoztató is 

figyelmeztette a részvényt jegyzőket a speciális kockázatokra,

amennyiben néhány vezető redditor a WallStreetBets fórum felhasználója, melynek hatalmas befolyása volt az árfolyamokra a mémrészvény-őrület során, amely szédítő magasságokba hájpolta a GameStop és más vállalatok részvényeit. Emiatt a Reddit piacán is fel kell készülni olyan volatilitásra, melyet nem magyaráznak a mögöttes üzleti, makrogazdasági és iparági fundamentumok.

Olyan közösségimédia-részvényekhez csatlakozik a Reddit, mint a Facebook és az Instagram anyavállalata (Meta Platforms), a Snapchat tulajdonosához Snap és a Pinterest. 

A Reddit támogatói közé sorolható a kínai Tencent, a Newhouse család médiabirodalma (Advance Publications) és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman.

A nyitás előtti percekben ünneprontó nyilatkozatot tett Thomas Smale, az FE International M&A tanácsadó cég vezérigazgató, mondván:

jelenleg a Redditnek nincs bizonyítottan nyereséges üzleti modellje.

Tavaly a Reddit teljes bevétele 804 millió dollár volt, ami ugyan 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, de a társaság még nem nyereséges.