A Szerb Nemzeti Bank (NBS) monetáris bizottsága nem változtatott a jelenlegi irányadó banki alapkamat szintjén. Egy hónapig még biztosan 6,50 százalékon marad az irányadó ráta. A letétekre és kölcsönökre vonatkozó kamatokon sem változtattak, így maradt az 5,25, illetve 7,75 százalék. 

A szerb alapkamat alakulása 5 év
 

A közzétett indoklás szerint a bizottság a döntését a globális inflációs nyomás további mérséklődése, valamint a hazai csökkenése alapján hozta meg. Januárban 6,4 százalékos volt éves szinten az infláció, a februári becsült értéke pedig 5,5 százalék. Az indoklás szerint a döntés előtt maximálisan figyelembe vették, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett kiemelt cél a ösztönzése is. 

A bizottság tagjai rámutatnak, hogy a továbbra is meglévő geopolitikai feszültségek miatt óvatosságra van szükség minden döntés meghozatalakor. A globális válság miatt csökkenhet a világgazdasági termelés. A 

központi bank arra számít, hogy a következő időszakban tovább mérséklődik az infláció.

Várakozásaik szerint az év közepe táján visszatér a 3 százalék, plusz-mínusz 1,5 százalékos sávba. A jegybank, a novemberi előrejelzéséhez viszonyítva lejjebb vitte az inflációs várakozásait. 

Az inflációs nyomás enyhülése miatt arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék idén 3-4 százalékkal növekszik. A Szerb Nemzeti Bank végrehajtó bizottságának következő kamatdöntő ülését április 11-én tartják – olvasható a közleményben.