Nem véletlenül mondják, hogy a vérbeli szakértő sosem említ egyszerre számot és dátumot. Tanulságos olvasmány a Wall Street Journal "Azt beszélik" rovatának tavaly augusztus 14. és szeptember 1. között kötött részvényfogadásainak sorsa.  Ahogy az lenni szokott nagy találatok és hatalmas mellényúlások sorjáznak  egymás mellett. A 24 fogadásból 9 komoly találat és 11 jelentős bukás mellett még 4 maszatolás adódott mostanáig. 

Wall,Street,Sign,With,Focus,On,Sign,,Blurred,American,Flag
Fotó: Shutterstock

Nagyon beletrafáltak a 110 márkát képviselő, s az Old Navy, az Athleta és a Banana Republic részvényeit is birtokló GAP divatház feltámadásába a rovat szakértői. A cég három éve tért vissza Magyarországra, majd tavalyelőtt

 komoly ráncfelvarráson esett át,

amikor a New York-i, a San Franciscó-i és az ázsiai üzleteket is érintő 5 százalékos leépítést hajtottak vége. Közel 90 százalékot profitálhatott, aki a tőzsdelap tippjét megtette.  

Ezzel szemben majd 65 százalékot bukott, aki tavaly nyáron elhitte, hogy a Zoo Digital már elég olcsó. Ez a tipp arra épített, hogy televíziós műsorokat feliratozó és szinkron szolgáltatásokat nyújtó vállalat akkor is jól teljesít, amikor sztrájkol Hollywood, mert a műsorszolgáltatók a dél-koreai szappanoperákra fanyalodnak. Ám időközben véget ért a sztrájk, s fény derült a még nagyobb kockázatra, amivel a mesterséges intelligencia piaci előretörése fenyegeti az ágazatot. 

Alig érdemel említést a harmadik legnagyobb amerikai acélgyártó, a US Steel vételi tippje, mely közel 60 százalékos nyereséggel szinte jutalomjáték. Egy túlkapacitásokat cipelő, botladozó ágazatot megtámogat az amerikai-kínai gazdasági háború, ahol csak a kétpárti infrastruktúrafejlesztési program ezer milliárd dollárt önt a piacra.   

 

Nagyon érdekes ágazatot érint egy másik nagy mellényúlás. 

A kaliforniai Bloom Energy tisztaenergia-részvényeit is vételre tippelték, 

ehhez képest közel 40 százalékot zuhant. A vállalat üzemanyagcellás szervereket gyárt, amelyek a helyszínen termelnek áramot, így az ügyfelek kevésbé függenek a hagyományos elektromos hálózattól. A spekuláció arra épített, hogy az energiafaló adatközpontokat a generatív mesterséges intelligencia fejlesztések még éhesebbé teszik, s mohón kutatnak alternatív áramforrások után. 

Nos, úgy tűnik, hogy az MI térnyerése továbbra is csak elszigetelt IT "erőközpontokra" korlátozódik, s késik a széles piaci elterjedés, ami felkarolhatná a kiszolgáló szegmensek részvényeit. Egy másik slágerágazat megtorpanására épített 

egy rosszul időzített short tipp, az "adjuk be a VinFastot",

amely 80 százalékos veszteséget eredményezett a lap által vizsgált horizonton. Annak ellenére, hogy a fogadás alapvetően helyes volt. A vietnámi elektromos autógyártó ugyanis a tavaly nyári tőzsdére lépést követő 2 hétben orbitális pályán emelkedett, majd augusztus második felében ugyanilyen meredeken zuhant. 

Aztán hosszú-hosszú harcsázást követően, idén februárban felpattant. Elrontva a tőzsdelap tippjét, hogy aztán március első napjaiban visszasüllyedjen a fenékre. Mintha csak a Wall Street Journal megjelenését várta volna az újabb lejtmenettel.   

Mivel a VinFast tipp egy kicsit szerencsésebb időzítéssel nyereséget hozott volna. Kis jó indulattal azt mondhatjuk, hogy nagyjából fele-fele volt a jó és rossz tippek aránya.