Egy helyen tárolná részvényeit, kötvényeit, műtárgyait, irodabérletét, vagy akár különleges cipőjét is, úgy, hogy közben attól sem kell tartson, hogy ellopják öntől? Nem akarja befektetéseit brókercégeken keresztül kezelni, utalásait pedig a lassú, bizonytalan és drága bankközi hálózaton folytatni? Lassan már a bankok sem! Itt jön be a képbe a tokenizáció.

Bitcoin,Btc,Cryptocurrency,Coin,With,Altcoin,Digital,Crypto,Currency,Tokens, A nagybankok is elindultak a blokklánc és a tokenizáció irányába /Fotó: Chinnapong,
A nagybankok is elindultak a és a tokenizáció irányába /Fotó: Chinnapong

Rengeteg előnye van a tokenizációnak

Pont ezért fordul egyre több nagybank és befektetési alapkezelő is a blokklánc felé: a láncon ugyanis minden adat biztonságban van, minden tranzakció visszakövethető, minden utalás gyors és olcsó, és ami talán a legfontosabb, az egész rendszer a legújabb technológiai újítások mentén épül fel, fejlődik, és válik minden egyes nappal egyre jobbá.

Ennek a folyamatnak az egyik legérdekesebb állomása az, amit a pénzügyi szektor nagyjai előszeretettel alkalmaznak egyre többet: tokenizálják, azaz a blokkláncra költöztetik eszközeiket – részvényeiket, kötvényeiket, irodáik bérleti szerződéseit, sőt, akár már saját befektetési alapjaikat is. A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock például múlt hónapban indította el első blokkláncon futó befektetési alapját, mely pontosan ugyanúgy működik, mint a hagyományos alapjai, csak ez esetben a fontos adatokat saját szerverei helyett az ether blokkláncán tárolja.

A biztonsági és sebességbeli előnyökön túl azért fordulnak egyre többen a blokklánc irányába, mert a tokeneket gyakorlatilag a végtelenségig személyre lehet szabni, így működésüket akárki saját igényeire igazíthatja, hogy éppen aktuális céljaihoz legjobban illeszkedni tudjanak. Egy ismeretlennel való online adás-vétel esetén például bele lehet programozni az érintett blokkba, hogy csak akkor kerüljön át az eladó címére, ha az érintett termék megérkezik hozzá a láncon - teljesen automatikusan.

Nullás villanyszámlával bányássza a bitcoint egy magyar cég, hogy járhasson a stockholmi villamos

Még az idén meglehet a 150 ezer dolláros árfolyam, de aki otthon kezdene bele a bányászatba, már kicsit lekésett a buliról. A zöld bitcoin-bányászatról, a közelgő blokkjutalom-felezés hatásairól, és arról, hogy lesz-e megint videokártya-hiány, Jogg Dániellel, a Greenhash Technologies üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Ezen felül nagy előnye a tokenizációnak az is, hogy a blokkláncon tárolt eszközök 0-24 elérhetőek, mozgásukat nem korlátozza sem ünnepnap, sem munkaidő, így gyakorlatilag korlátlan alkalommal és mennyiségben mozgathatók címről címre.