Nem igazán ment az üzlet az első negyedévben: a Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., közismertebb nevén a CATL szerény, 11,03 milliárd dolláros forgalommal zárta az év első három hónapját. Ilyen alacsony bevétele legutóbb 2022 második negyedében volt. A forgalom éves alapon 10,4 százalékos visszaesést takar, az előző negyedévihez képest ugyanakkor 24,9 százalékos az elmaradás. 

CATL Headquarters In Ningde
A CATL főhadiszállása Ningdében. Csökkent a vállalat összbevétele az első negyedévben / Fotó: Getty Images

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója szezonális hatásokkal, az akkumulátorok iránti dinamikusan növekedő igényeknél tapasztalt megtorpanással magyarázta a vártnál gyengébb adatot. A Debrecenben óriásgyárat építő kínai társaság hétfői gyorsjelentésében 1,45 milliárd dolláros adózott nyereséget tüntetett fel, ez 6,9 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi időszakban mértet, viszont 19,1 százalékkal marad el a tavalyi negyedik negyedévtől.

Könyveléstechnikai korrekció is történt a CATL-nál, amivel a tavalyi első negyedévre vonatkozó 55 centes egy részvényre eső nyereséget (EPS) utólag 30 centesre húzták le. Ezt a tőketartalék átértékelésével magyarázta a társaság. A lejjebb vitt bázisnak köszönhetően el tudták kerülni, hogy markáns visszaesés legyen az EPS-ben, így most ki tudtak mutatni egy 6,7 százalékos pluszt.

Ami a CATL termelését illeti, ott szebb számokkal találkozhatunk. 

A kínai autóakkumulátor-gyártók szakmai szövetségének (CABIA) adatai szerint a vállalat január–márciusban 51,04 gigawattóra összkapacitású akkumulátort gyártott le, szemben az egy évvel korábbi 24,5 gigawattórával. 

A részben a belépő új üzemegységeknek köszönhető bővülés impresszív, 40 százalék fölötti volt. A CATL fölényesen őrzi globális piacvezető helyét, ez most 38,4 százalékot jelent, szemben az egy évvel ezelőtti időszakban felmutatott 33,6 százalékkal.

S hogy az öröm ne legyen felhőtlen, a cég már szerepelt ennél is jobban, méghozzá épp januárban, amikor is 

a globális akkumulátortermelés tortájából 39,7 százalékos szeletet hasított ki magának. 

Kínában még erősebb a CATL dominanciája, a CABIA adatai szerint piaci részesedése március végén 44,9 százalékos volt, ami tetszetős szám, de az egy hónappal korábbi 55,2 százalékhoz képest jókora havi csökkenés.