Erősen kezdte a szerdai kereskedést az OTP, a részvénnyel kétszázalékos pluszban, 17 200 forint felett kereskedtek délelőtt a pesti tőzsdén. 

otp
Harminc százalék feletti ralit jósol az OTP-nek a JPMorgan / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bő kétmilliárd forintos forgalommal megindult emelkedést a JPMorgan céláremelése is támogathatta, amely 20 100-ról 22 000 forintra emelte az első számú magyar bankpapírra vonatkozó árfolyam-várakozását.

Ez valamivel több mint 30 százalékos ralit jelenthet az OTP kurzusában a következő egy év során. A jelentős felértékelődési lehetőség mellett az amerikai nagybank vételre ajánlja a részvényt.

gyorsuló növekedés és kamatstop

Az OTP igazgatósága részvényenként 535 forintos osztalék kifizetését javasolja a tavalyi eredményből, a menedzsment a jövőre nézve gyorsuló növekedéssel számol.

A magyar kormány tervei szerint a kamatstop június 30. után is érvényben marad, ami alapvetően rossz hír a kereskedelmi bankok számára. A kurzus emelkedését azonban a Nagy Márton minisztertől múlt héten, a Figyelő TOP200 rendezvényén elhangzottak sem tudták tartósan megtörni.

A Bloomberg adatbázisában szereplő célárak átlaga 19 235 forint, ami további 14 százalékos emelkedést jelenthet egyéves távlaton. Az OTP-t követő 15 elemző közül 11 vételt, további négy pedig tartást ajánl. Hat brókerház várja 20 ezer forint fölé a kurzust, közülük is 

  • a lengyel Pekao Bank a legoptimistább 23 368 forintos célárával, 
  • az Autonomous Research 22 464 forintra várja a kurzust, 
  • a JPMorgan most felsrófolt célára pedig a harmadik legmagasabb az elemzői körökben. 

Rajtuk kívül még a HSBC, a Goldman Sachs, valamint az mBank gondolja úgy, hogy elérhető a 20 ezres árfolyamszint a következő egy év során. 

Egyre reálisabb, hogy árfolyamcsúcsot dönt az OTP

Az OTP Bank részvényei 2021. november 5-én érték el eddigi legmagasabb árukat, 19 590 forinton. A szaporodó céláremelések alapján egyre valószínűbbnek látja a piac, hogy egy éven belül sikerülhet a csúcsdöntés a vezető hazai blue chipnek.

 

Az OTP részvényei a szerdai erősödéssel együtt már közel 10 százalékot emelkedtek, az elmúlt egy évben pedig 68 százalékos hozamot szállított a bankpapír.