Amilyen gyorsan megtalálták Cathie Wood ARK Invest befektetési alapjait a befektetők a pandémia alatt, most, négy többnyire veszteséges évet követően úgy tűnik, tömegével fogyott el a türelmük a sztárbefektető döntéseivel kapcsolatban, és hatalmas tempóban kezdték el kimenekíteni tőkéjüket a főként tech részvényeket halmozó ARK ETF-ekből.

Invest Fest 2023
ATLANTA, GEORGIA - AUGUST 27: Cathie Wood, CEO & Chief Investment Officer of ARK Invest, speaks onstage during Day 2 of 2023 Invest Fest at Georgia World Congress Center on August 27, 2023 in Atlanta, Georgia. (Photo by Paras Griffin/Getty Images), Cathie Wood sztárbefektetőből az ETF-piac talán legnagyobb vesztesévé válik / Fotó: Paras Griffin / Getty Images
Cathie Wood sztárbefektetőből az ETF-piac talán legnagyobb vesztesévé válik / Fotó: Paras Griffin / Getty Images

A Cathie Wood által aktívan kezelt hat alap a Covid-lezárások alatt kaszált hatalmasat az időszak során hatalmas felfutást produkáló cégek, mint a Zoom videokonferencia-szoftver, a vagy éppen a Tesla elektromosautó-gyártó részvényein. Ahogy viszont az akkori techrali kifulladt, megakadt az ARK profittermelő képessége is – írta meg a The Wall Street Journal.

Cathie Wood alapjai 2020-ban még 20 milliárd dollár feletti nettó tőkét tudtak bevonzani, ez a szám viszont 2021-re 8,2 milliárdra csökkent, 2022 óta pedig folyamatosan negatívban jár az alapok nettó tőkeáramlása – lassan, de biztosan a befektetők már évekkel ezelőtt elkezdték kivenni pénzüket, de az idén megfigyelt tőkemenekítésre eddig még nem volt példa – a befektetők ugyanis az idén már szűk négy hónap alatt 2,2 milliárd dollárt vettek ki az ARK alapjaiból, 

többet, mint tavaly és tavaly előtt együttesen.

Az alap, mely történtének csúcspontján 59 milliárd dollárt kezelt, ma így már csak 11,1 milliárd dollár felett rendelkezik – a jelentős megcsappanása azonban távolról sem csak és kizárólag a befektetők elvándorlásának, de az alap hatalmas mellényúlásainak is köszönhető. Az ARK ugyanis híres arról, hogy relatíve kevés részvényt vesz, azok felé viszont jelentős kitettséget alakít ki.

A leghíresebb ARK alap, az Innovation néven futó ETF-nek például közel fele mindössze hét részvényben van lekötve. A legnagyobb kitettsége az idén 45 százalékkal beszakadó Tesla-részvények felé van az alapnak, de szintén nagy mennyiségben tart a 36 százalékos idei mínuszt generáló Roku, vagy éppen a 44 százalékos gödörben lévő Unity Software papírjaiból is. 

A sztárbefektető alapja több százmillió dollárt keresett – csupán díjakból

Az Ark Innovation alap a pandémia során lett igazán sikeres, a tech szektor hanyatlásán azonban nagyot bukott.

Az ARK Innovation alapja az idén 19 százalékos vesztett értékből, szemben az S&P 500 indexszel, mely több mint 5 százalékot erősödött ugyanezen időszak alatt.

Relatív árfolyamváltozások 2020-tól
S&P 500, ARK Innovation ETF
Az S&P 500-at hosszú távon nehéz felülmúlni – Cathie Wood pedig nem egy Warren Buffett

Cathie Wood a kifejezetten jól sikerült 2021-as éve óta nem sok örömöt okozott befektetőinek, sőt, tavaly év végén már az ARK Innovation alapja volt a legnagyobb ügyfélvagyont, 14,3 milliárd dollárt elvesztő alap az ETF-ek elmúlt évtizedének történetében.