BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tirana,,Albania.,February,2020:,Otp,Bank,Logo,On,Its,Central

Történelmi üzlettől eshet el az OTP, bődületes osztalék lehet a vége

Többen is érdeklődhetnek az OTP által is kinézett, eladósorba került észt Luminor bank iránt. A baltiak jobban örülnének, ha a pénzintézet lengyel tulajdonba kerülne, az OTP-részvényesek ebben az esetben jókora rendkívüli osztalékkal vigasztalódhatnak.

Riválist kaphat a fennállása legnagyobb felvásárlására készülő OTP, lapértesülések szerint ugyanis lengyel bankoknak is felkínálták a magyar pénzintézet legfrissebb akvizíciós célpontjaként számon tartott Luminort.

Tirana,,Albania.,February,2020:,Otp,Bank,Logo,On,Its,Central
Az észt Luminort emlegetik az OTP Bank következő felvásárlási célpontjaként / Fotó: Shutterstock

A Puls Biznesu című üzleti lap arról ír, a balti országok erősen lobbiznak azért, hogy lengyel kézbe kerüljön a térség meghatározó pénzintézete, az észt központú, de Litvániában és Lettországban is tevékenykedő Luminor.

A lap forrásai szerint az eladók először a részben állami tulajdonú PZU-nál, majd a Pekao Banknál jelentkeztek be, az utóbbi ajánlatot is tehetett a pénzintézetre.

Elsőként a Bloomberg számolt be arról még januárban, hogy a harmadik legnagyobb észt bank 80 százalékát birtokló amerikai Blackstone pénzügyi befektető értékesíteni kívánja üzletrészét. A Luminor további 20 százaléka a norvég DnB Nord tulajdonában van.

Az OTP érdeklődéséről április óta beszélnek, főként a Csányi Sándor bankvezér által elhintett információmorzsák alapján. A magyar bank ezzel együtt hivatalosan máig sem erősítette meg, hogy valóban a Luminor felvásárlására készül.

Több lehetséges lengyel vevőt is megkerestek

A Puls Biznisu most arról ír, hogy a Blackstone-t a tranzakció lebonyolításánál képviselő Citibank már az év elején megkereste a 34 százalékban lengyel állami kézben lévő PZU-t egy ajánlattal, azonban az időpont és a címzett sem volt megfelelő: a még az előző, PiS-kormány által kinevezett igazgatótanács éppen távozóban volt, amire végül február végén került sor. A PZU így saját érdekeltségéhez, a Pekao Bankhoz irányította az eladó képviselőit, ahol ugyancsak váltás előtt áll a menedzsment.

A Pekaónál ennek ellenére nyitottak az üzletre, a jelenlegi igazgatótanács az új felügyelőbizottság támogatásával úgy döntött, érdemes elfogadni a felkérést, és megvizsgálni a Luminor-akvizíciót, megadva ezzel a lehetőséget a végső döntésre az új vezetőségnek – állítja a lap, amely szerint az OTP és a lengyel bankok mellett még az osztrák Erste is ringbe szállhat a balti hitelező megszerzéséért.

Megkérik a Luminor árát az amerikaiak

Az üzleti lap forrásai szerint ezzel együtt a PZU és a Pekao sincs meggyőződve róla, hogy a Luminor jó befektetés lehet, és egyes gazdasági szakértők is szkeptikusak a potenciális ügyletet illetően.

Az észt bank értékeltsége ugyanis egyáltalán nem alacsony. A vevő a hírek szerint a könyv szerinti érték 1,2-szeresét, vagyis 2,1 milliárd eurót szeretne kapni 

  • a balti hitelpiacon 22 százalékos részesedéssel bíró, 
  • éves szinten 200 millió euró nyereséget termelő 
  • és 15 milliárd eurónyi eszközzel rendelkező Luminorért, 

amely ezen paraméterek alapján valamivel kisebb méretű, mint a lengyel bankpiac középmezőnyébe tartozó Alior – emeli ki a Puls Biznisu.

Politikai érdekek a háttérben

Az üzletnek a lap szerint ráadásul politikai szála is van, a balti országok politikusai erőteljesen lobbiznak egy lengyelországi vásárlóért.

A baltiak szorosabbra akarják fűzni velünk a kapcsolatokat, ami az orosz fenyegetés mellett természetes és kézenfekvő lépés

– magyarázta a lap egyik forrása.

Olyannyira, hogy a lengyel bankok lehetséges szerepvállalása Evika Siliņa lett miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő februári varsói találkozóján is szóba kerülhetett, de állítólag a litván jegybank elnöke és a litván pénzügyminiszter is szívesen látná a lengyeleket a Baltikumban.

Concorde: méretes extra osztalék érkezhet az OTP-től

A több potenciális ajánlattevő csökkenti az OTP esélyét a végső győzelemre – mondta a Bloombergnek Harcsa Norbert, a Concorde intézményi brókere.

Nem feltétlenül kellene szomorkodniuk az OTP részvényeseinek akkor sem, ha a magyar nagybank végül elesik a Luminor-üzlettől. Ebben az esetben ugyanis méretes rendkívüli osztalékot fizethet ki az OTP.

Harcsa Norbert ennek összegét legalább kétezer forintra taksálja. Ez közel négyszerese lenne az idei, részvényenként 535 forintos osztaléknak, és a jelenlegi árfolyam mellett 11,5 százalékos hozamot jelentene.

Az Erste elemzője, Lukasz Janczak ugyanakkor kétli, hogy a PZU vagy a Pekao komolyan érdeklődne a Luminor megvásárlása iránt, szerinte a piac nem is fogadná kedvezően az esetleges felvásárlást.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.