Mivel azonosítják a magyarokat a nagyvilágban? Erre a kérdésre gyakran a gulyás, Puskás vagy épp a pálinka a válasz, de az is biztos, hogy 

sokan a Forma–1-es Magyar Nagydíjnak köszönhetően tudják elhelyezni hazánkat a térképen.

Ami azt illeti, bőven volt idejük megtanulni az autósport szerelmeseinek azt, hogy Mogyoród, Hungaroring, hiszen 1986 óta minden évben idelátogat a száguldó cirkusz mezőnye. 

Mogyoród Hungaroring 20210731 Forma1 F1 2021 Magyar Nagydíj időmérő edzés Fotó Földi Imre Nemzeti Sport szurkolók
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Legendák nyomában

Öt pilóta is itt aratta F1-es karrierje első futamgyőzelmét:

  • Damon Hill (1993)
  • Fernando Alonso (2003)
  • Jenson Button (2006)
  • Heikki Kovalainen (2008)
  • és Esteban Ocon (2021)

Ennél is fontosabb azonban, hogy Magyarországon biztosította be világbajnoki címét

  • Nigel Mansell (1992)
  • és Michael Schumacher (2001).

Ha kibővítjük a kört a konstruktőrök versenyére, akkor Mogyoródon tett szert behozhatatlan előnyre a rivális istállókkal szemben 1996-ban a Williams, 2002-ben és 2004-ben pedig a Ferrari.

A Baumgartner-sztori

Magyar szempontból cseppet sem elhanyagolható részlet, hogy élete első Forma–1-es versenyét nemcsak Anthony Davidson (2002), Robert Kubica (2006) és Jaime Alguersuari (2009) futotta a Hungaroringen, hanem

2003-ban Baumgartner Zsolt is itt esett át a tűzkeresztségen.

Emlékezhetünk, Baumgartner a Forma–1 történetének eddigi egyetlen magyar versenyzője és pontszerzője. Hazai bemutatkozásának az volt a közvetlen előzménye, hogy a Magyar Nagydíj szombati szabadedzésén balesetet szenvedett a Jordan versenyzője, Ralph Firman, akinek a további indulását nem engedélyezte az orvosi stáb azon a hétvégén.

Az istálló tesztpilótája éppen Zsolt volt, akinek így nagy lehetőség pottyant az ölébe: az időmérőn 19. lett, a futamot pedig nem tudta befejezni, miután a 34. körben motorhiba miatt leállt alatta az autó. A történelmi pontszerzést később egyébként a 2004-es Amerikai Nagydíj hozta meg számára, Indianapolisban immár a Minardi színeiben lett nyolcadik.

Mogyoród Hungaroring 20210801 Forma1 F1 2021 Magyar Nagydíj Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Sebastian Vettel Esteban Ocon
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Hollóháza vs. Herend

A nyolcvanas, kilencvenes években még a Hollóházi Porcelángyárban készült a Magyar Nagydíj győztesének járó trófea, 2006 óta azonban Herendit kap a pilóta, akit elsőként int le a kockás zászló. A porcelánkupán feltűnő szimbólumok között visszaköszönt már a budai Vár, a Parlament, a Halászbástya és a Lánchíd is. Az idén azonban ez is másképp lesz, a futam névadó szponzora, a Saudi Aramco olaj- és gázipari vállalat maga gondoskodik az elismerésekről.

A Covid-válság miatt 2020-ban nézők nélkül rendezték meg a Magyar Nagydíjat, 2021-ben viszont újra megnyíltak a lelátók

három nap alatt 130 ezren látogattak ki, ennél is fontosabb fejlemény volt azonban, hogy 2037-ig sikerült bebiztosítani a hazai futam helyét a versenynaptárban, miközben eredetileg csak a 2032-ig való hosszabbítás lehetett a reális cél.

Telt ház lesz az idén – mondta a VG-nek Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Április óta nincs jegy, a futamra 100 ezren látogathatnak ki, de a hatalmas tömeg 80-90 százaléka várhatóan már pénteken és szombaton is ott lesz.

A csapatok és a pilóták már a hét elején megérkeztek Magyarországra. Gyulay Zsolt arról is beszélt a VG-nek, hogy 

nagyon fontos a tökéletes szervezés, mert a Forma–1-et birtokló Liberty Media árgus szemmel figyel minden részletre.

Mogyoród 2018.07.31.   Autósport  2018 Hungaroring   Forma 1  Forma1  F1 FI Formula 1 Formula1  Magyar Nagydíj  Teszt      Daniel Ricciardo Fotó: Meder István Nemzeti Sport
Fotó: Meder István / Nemzeti Sport

Ez történt a Magyar Nagydíj előtt

Mielőtt Magyarországra látogatna a száguldó cirkusz, legutóbb a Francia Nagydíjat Max Verstappen nyerte. A Red Bull holland világbajnoka már a hetedik futamgyőzelmét aratta a szezonban, karrierje során pedig a 27. versenyt nyerte meg. Verstappent az F1-es pályafutása 300. futamán rajtoló Lewis Hamilton követte másodikként, a hétszeres brit világbajnok mögött a harmadik George Russell lett, a másik Mercedes volánja mögött.

A vb-pontversenyt a Magyar Nagydíj előtt Verstappen vezeti 233 ponttal, mögötte a Franciaországban nagyot hibázó és kieső Charles Leclerc (Ferrari) áll (170), megelőzve a másik Red Bull volánja mögött ülő mexikói Sergio Pérezt (163).

Nos, a bukmékerek várakozásai szerint Verstappen, Leclerc és Carlos Sainz a sorrend – már ami a futamgyőzelem esélyét illeti. A legtöbb fogadóiroda vaskos meglepetésként árazta be Sergio Pérez és Lewis Hamilton esetleges sikerét is.   

Idén is csaknem 1200 rendőr segíti a mogyoródi Forma–1-es futam biztonságos lebonyolítását, a fokozott ellenőrzés mellett megváltozott forgalmi rendre kell készülni.

Másoknak felüdülést, Hamiltonéknak fejfájást hozhat a vihar

Az időjárás-előrejelzések szerint szombaton heves esőzés várható, de vasárnap sincs kizárva a csapadék, ami befolyásolhatja a Forma–1-et is.