A Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság vezérigazgatója szerint soha többé nem lesz már futam Oroszországban.

Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas steers his car during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom Circuit in Sochi on September 27, 2020. (Photo by YURI KOCHETKOV / POOL / AFP)
Fotó: Jurij Kocsetkov / Pool via AFP

Stefano Domenicali a Sport Bildnek nyilatkozva leszögezte:

Ukrajnai háborúja miatt Oroszország a jövőben nem adhat otthont F1-es versenynek.

Korábban – 2014 óta – évente rendeztek nagydíjat Szocsiban, és azt tervezték, hogy jövőre Szentpétervárra költöztetik át a viadalt. Az ukrajnai konfliktus kiváltotta átfogó szankciók részeként azonban az idei Orosz Nagydíjat törölték a versenynaptárból, a Grand Prix szervezőivel kötött szerződést pedig nem sokkal a háború kirobbanása után felmondták.

A világ sportja rendkívül túlpolitizált. Domenicali szavait is ennek kell betudni – jelentette ki a TASZSZ orosz hírügynökségnek a verseny promotere, a Roszgonki részéről Alekszej Tyitov.

Amit mondott, annak kifejezetten politikai felhangja van, és semmi köze a sportág valódi szellemiségéhez

– nyilatkozta az orosz sportvezető.

Nem az orosz nagydíj az egyetlen szankció a Forma–1 világában. Még az idei szezon kezdete előtt az amerikai Haas istálló megvált orosz pilótájától, Nyikita Mazepintől. Az istálló emellett orosz főszponzorával, az Uralkali vegyipari vállalattal is szerződést bontott. A cég résztulajdonosa Mazepin édesapja, aki közel áll Vlagyimir Putyinhoz.

Mazepin előtt Vitalij Petrov, Danyiil Kvjat és Szergej Szirotkin versenyzett orosz színekben a száguldó cirkuszban.

Két hónapja botrányt keltett Bernie Ecclestone, aki bocsánatot kért, amiért félreérthető nyilatkozatot tett június végén Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban. A Forma–1 korábbi ura azt mondta, akár golyót is kapna a politikusért, és csak a helyes dolgokat teszi Oroszországért. Az interjút óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban.