Sportgazdaság

Katari vb: továbbra is a brazilok a fő favoritok

A fogadók, elemzők továbbra is Brazíliát látják a december 18-án véget érő labdarúgó-világbajnokság legnagyobb esélyesének, de Svájc kiütése után a portugálok is feljöttek a listán. A négy évvel ezelőtti ezüstérmes horvátokat ezúttal nem várják a döntőbe.

A Svájc ellen aratott kiütéses, 6-1-es diadalát követően Portugália a katari labdarúgó-világbajnokság egyik favoritjává lépett elő a mértékadó londoni székhelyű adatelemző cégnél, az Opta Analystnél.

Portugal v Switzerland: Round of 16 - FIFA World Cup Qatar 2022 LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 06: Pepe of Portugal in action during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Portugal and Switzerland at Lusail Stadium on December 6, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Maryam Majd ATPImages/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az élen továbbra is a hasonlóan meggyőző játékkal és fölénnyel a dél-koreaiakat a nyolcaddöntőben 4-1-re legyőző Brazília áll, míg a címvédő franciák csak a harmadikok a rangsorban.

A fogadóirodákkal is közreműködő Optánál a portugáloknak 31,95 százalékot adnak a döntőbe jutásra, a végső sikerre viszont csak 13,56-ot, ugyanerre ennél Argentínának (16,53 százalék) és Franciaországnak (14,43 százalék) is nagyobb esélye mutatkozik. Hogy a négy évvel ezelőtti ezüstérmes horvátok ismét beverekedjék magukat a fináléba, arra az angol vállalat szerint csupán 7,44 százalék sansz van.

A világbajnokságot nyeri az Opta szerint:

1. Brazília (28,02 százalék)

2. Argentína (16,53)

3. Franciaország (14,43)

4. Portugália (13,56)

5. Anglia (13,23)

6. Hollandia (8,71)

7. Horvátország (2,88)

8. Marokkó (2,63)

A legjobb nyolc közötti párharcokban az Opta Analystnél két csapat emelkedik ki: a horvátokat Brazília 78,1, a marokkóiakat Portugália pedig 70,2 százalékos biztonsággal veri, szerintük az angol–francia és az argentin–holland mérkőzés is sokkal kiegyenlítettebb lesz ezeknél.

A csapatok, futballisták piaci értékének meghatározására szakosodott Transfermarktnál az angolok a listavezetők 1,26 milliárd euró értékű játékoskerettel, őket a brazilok követik 1,14 milliárddal, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a franciák kerültek 1,03 milliárddal.

Manchester City v Fulham FC - Premier League MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 05: Erling Haaland of Manchester City acknowledges the fans after their sides victory during the Premier League match between Manchester City and Fulham FC at Etihad Stadium on November 05, 2022 in Manchester, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Fotó: Catherine Ivill / Getty Images

A német portál adatbázisában a vb-ről a norvég válogatottal lemaradó Erling Haaland a legdrágább, az angol Manchester City 22 éves csatára 170 millió eurós árcédulával rendelkezik, ezzel átvette a vezetést a gólkirályi címre is esélyes francia Kylian Mbappétól, akit 160 millió euróra becsülnek. A 100 milliósak listáján további hat játékos szerepel: Vinícius Júnior (Brazília; Real Madrid; 120 millió euró), Phil Foden (Anglia; Manchester City; 110 millió euró), Pedri (Spanyolország, Barcelona, 100 millió euró), Jude Bellingham (Anglia; Borussia Dortmund; 100 millió euró), Jamal Musiala (Németország; Bayern München; 100 millió euró); Federico Valverde (Uruguay; Real Madrid; 100 millió euró).

Szűk egy héttel a torna rajta előtt a rekordbajnok Brazília számított a legnagyobb esélyesnek a magyar fogadóknál a Tippmix és a Tippmixpro nyereményszorzói alapján, megelőzve Argentínát. A Szerencsejáték Zrt. felmérésében a két dél-amerikai együttest Franciaország, majd Anglia, Spanyolország és Németország követte a sorban a favoritok között. Azóta már tudjuk, hogy a németek és a spanyolok is kiestek. A Szerencsejáték Zrt. a Világgazdaság megkeresésére azt írta, a nyolcaddöntők után továbbra is a brazilok (2,55-ös odds) vezetnek a franciák (4,55), az angolok (6,25), a portugálok (6,25), az argentinok (6,25), a hollandok (13,50), a marokkóiak (27,00) és végül a horvátok (30,00) előtt. A gólkirályra vonatkozó fogadási opciónál a már 5 találatnál járó Mbappé (1,60) a legesélyesebb, és ugyanő a favorit a legjobb játékoshoz kapcsolódó outright fogadás esetében is (2,60-as odds), megelőzve az argentin Lionel Messit (6,25).

A brazilok dél-koreaiak elleni továbbjutása 750 millió forint össznyereményt hozott a fogadóknak, a francia-lengyel összecsapás pedig 715 milliónál is többet.

A katari világbajnokság döntőjét december 18-án tartják.

Még nem rágott be a Budweiser Mbappéra

Eddig háromszor választották meg a mérkőzés legjobbjának a francia Kylian Mbappét, aki a díj átvételekor mindegyik alkalommal eltakarta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik főtámogatója, a Budweiser logóját. A PSG támadója tudatosan fordítja mindig úgy a serleget, hogy ne lehessen látni az amerikai sörmárkát. A hírek szerint Mbappé kerüli az alkoholt, ezenkívül a gyorséttermi ételeket és a sportfogadást sem szereti, ezzel akar példát mutatni a gyerekeknek. A Budweiser még egyszer sem reagált a párizsi sztár cselekedetére, valószínűleg azért, mert a FIFA-tól már így súlyos pénzéket követel a sörárusítással kapcsolatos szponzori megállapodás felrúgásáért.

 

 

 

katar 2022 Erling Haaland Transfermarkt Brazília Katar katari világbajnokság OPTA Kylian Mbappe
Kapcsolódó cikkek