„Továbbra is a legmagasabb szinten akarsz játszani, ugye? – kérdezte elhíresült interjújában Piers Morgan Cristiano Ronaldótól. – Ha jól sejtem, a Bajnokok Ligájában szeretnél futballozni és újabb rekordokat megdönteni.” A brit újságíró ezután kisebb monológgal folytatta, amelyben példaként éppen Szaúd-Arábiát hozta fel, ahol az ötszörös aranylabdás temérdek pénzt kereshetne, de a lassan 38 éves portugál azzal intette le, hogy ő még mindig képes gólokkal segíteni bármelyik csapatot.

Cristiano Ronaldo (balra) és Jorge Mendes útjai elváltak. Fotó: Fabio Ferrari

Az interjú következményeként Ronaldóval szerződést bontott az angol Manchester United, és azóta azt is tudjuk, hogy korábbi kijelentéseivel ellentétben mégis a szaúdiakhoz, pontosabban az al-Nasszrhoz igazolt – temérdek pénzért. Az ötszörös aranylabdást már tavaly is megkeresték a közel-keleti királyságból, igaz, nem a jelenlegi kenyéradójától, hanem annak egyik legnagyobb riválisától, a szintén dúsgazdag al-Hilaltól. A világklasszis támadó válaszra sem méltatta őket, pedig hihetetlen ajánlattal rukkoltak elő. Mi változott tehát egy év alatt?

Több lap is úgy tudja, nemrégiben lecserélte ügynökét, egyben legjobb barátját, Jorge Mendest, aki a kezdettől fogva ellenezte azt a televíziós szereplést, amely manchesteri pályafutása végéhez vezetett, és attól az ötlettől sem volt elragadtatva, hogy a Saudi Premier League-ben folytassa karrierjét. A Sport Italia arról ír, hogy CR7 és Mendes között elmérgesedett a viszony, az Express pedig több forrásra hivatkozva arról, hogy már el is váltak útjaik.

Az 57 éves portugál Jorge Mendes:

  • eleinte videótékában, majd DJ-ként dolgozott,
  • jelenleg 135 labdarúgót képvisel,
  • játékosai piaci értéke 1,26 milliárd euró (497,99 milliárd forint),
  • vagyonát 100 millió dollárra (36,52 milliárd forint) becsülik,
  • cége, a Gestifute évente átlagosan 100 millió dollár közvetítői díjban részesül,
  • az általa megkötött szerződések összértéke meghaladja az 1,2 milliárd dollárt (438,29 milliárd forint). 

Cristiano Ronaldo végül nem Mendes munkája révén került Ázsiába, hanem Ricardo Regufe ütötte nyélbe a sportág egyik legnagyobb bizniszét. 

Neki köszönhetően lett a világ legjobban kereső sportolója, ő harcolt ki két idényre 400 millió eurós, azaz 158,09 milliárd forintos fizetést.

Az angol és spanyol nyelven is kiválóan beszélő, Madridban élő, 44 éves Regufe 2018 óta intézi személyes ügyeit hivatalosan, noha eredetileg a Nike azért alkalmazta több mint két évtizeddel ezelőtt, hogy csapatfotózásokat szervezzen és az akkor még 16 esztendős Ronaldóban rejlő marketinglehetőségeket kiaknázza. Kiaknázta. Olyannyira, hogy a Der Spiegel 2019-es cikke szerint az amerikai sportszergyártó 2026-ig 162 millió eurót (64,03 milliárd forint) áldoz arra évente, hogy CR7 a márka arca legyen. És ez nem minden, mert amikor nagyon ment neki a szekér, bónuszokkal is honorálták, így jutott újabb 20,2 millió euróhoz (7,98 milliárd forint). 

Egyebek között Ricardo Regufét dicséri az is, hogy a Nike-val kötött – immár élete végéig szóló – szerződésében rögzítettek egy 4 millió eurós (1,58 milliárd forint) záradékot, amennyiben elnyeri az aranylabdát – ezzel újabb bevételhez segítette kliensét.

Azóta olyan szponzorokkal bővült a portfóliójuk, mint az Altice, Herbalife, DAZN, MTG, Clear sampon, Abbott és Unilever, az Armanit, Castrolt, Tag Heuert, a Konamit vagy az Emiratest nem is említve. 

France  v Portugal  -EURO PARIS, FRANCE - JULY 10: (L-R) Ricardo Regufe of Portugal Cristiano Ronaldo of Portugal celebrating with the trophy  during the  EURO match between France  v Portugal  at the Stade de France on July 10, 2016 in Paris France (Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)
Ricardo Regufe (balra) bonyolította le a sporttörténelem legnagyobb bizniszét. Fotó: Soccrates Images

A mértékadó Transfermarkt adatbázisában azonban hiába keressük az új menedzsert, az egyetlen portugál Regufe ugyanis Pedro néven szerepel, legnevesebb játékosa, William Carvalho pedig mindössze 16 millió eurót (6,32 milliárd forint) ér. A The Athleticnek sikerült kiderítenie, hogy általában pincsiként követi Ronaldót, ami már többeknek szemet szúrt: bejárása van szinte mindenhová, meccsnapon sem pihen, sőt sokszor még a pályára is elkíséri. 

A felvételek tanúsága szerint az ügynök a lefújást követően szinte mindig az elsők között gratulál pártfogoltjának. Mentségére szóljon, Mendeshez hasonlóan ő is figyelmeztette Cristiano Ronaldót, hogyha nyilvánosan kiteregeti a szennyest, valószínűleg nem lesz maradása a Unitedben. Előtte pedig arról is győzködte, hogy próbáljon közös nevezőre jutni a Vörös Ördögök holland szakvezetőjével, Erik ten Haggal, és küzdjön meg a helyéért – sikertelenül. A manchesteri vezetők legtöbbször nála kopogtattak, ha valamit el akartak érni a portugál szupersztárnál. 

Mendesszel ellentétben Ricardo Regufe hamar felismerte az al-Nasszr ajánlatában rejlő anyagi potenciált, a tárgyalásokon ráadásul mindig egy csapatnyi ügyvéddel felfegyverkezve várta az arab klub képviselőit. A világ legdrágább dealje egyben azt is jelenti, hogy CR7 tizenkét hónap alatt többet keres, mint Kylian Mbappé, Mohamed Szalah és Erling Haaland együttvéve. A futballista bizalmasát jó szakembernek tartják, még a Liverpool sportigazgatója, Julian Ward is úgy jellemezte, mint egy intelligens profit, aki mindenkivel megtalálja a közös hangot. A sikerek ellenére mégsem ad interjút, kerüli a feltünést, miközben minden gálán, díjkiosztón, médiaeseményen ott van, telefonkönyve pedig énekesek, színészek, sztárok, politikusok és üzletemberek elérhetőségeivel van tele.

Több magyar szurkoló láthatja a helyszínen Cristiano Ronaldo meccseit

Átszállás nélkül repülnek Budapestről Szaúd-Arábiába a Wizz Air új járatai.

Ronaldo eddig sem vetette meg a luxust, de az minden képzeletet felülmúl, ami Szaúd-Arábiában körülveszi. A The Economic Times beszámolója szerint azonban nem mindenki örül ennek: néhány napja például azért kellett két órára bezárni egy vidámparkot, mert a portugál ellátogatott oda a családjával. A helyiek azt sem nézik jó szemmel, hogy az ottani törvényeket megszegve együtt él menyasszonyával, Georgina Rodríguezzel, aki az öltözködési normákat figyelmen kívül hagyva többször is fejkendő nélkül mutatkozik nyilvános helyen. 

Csütörtökön lép először pályára Cristiano Ronaldo új csapatában. 

A Lionel Messivel felálló francia PSG elleni felkészülési mérkőzésre valaki nem sajnált 2,66 millió dollárt, azaz egymilliárd forintot.

A szaúdi üzletember, Muszref al-Hamdi exkluzív akkreditációval rendelkezik, így részt vehet a meccs utáni eseményen, betekinthet az öltözőkbe, és fotózkodhat Ronaldóval és Messivel. A párizsiak a barátságos találkozóért 10 millió eurót (3,95 milliárd forint) kapnak.