Messze a női egyenjogúság a labdarúgópályán és a tárgyalóasztalnál is: a nyári női foci-vb összdíjazása a harmada a férfiakénak – és már ez is jelentős fejlődés.

Reims,,France-june,11:megan,Rapinoe,Of,Usa,Celebrates,After,Scoring,During
Az amerikai női csapat nemcsak az ellenfeleinek, a saját szövetségének is nekiugrott.
Fotó: Shutterstock

A sportban általában és kivált a csúcsesemények, így a labdarúgó-világbajnokságok kapcsán állandó vitatéma, hogy a kisebb helyszíni és tévés nézettséget hozó női szakág javadalmazását csakis az említett mutatók alapján határozzák-e meg, vagy a nemek egyenjogúsága alapján egyenlően, esetleg pozitív diszkriminációval azon túlmenően is.

A jelenlegi állás, hogy a tavaly november–decemberben Katarban megtartott 

férfi vb-n összesen 440 millió dollárt osztottak szét a részt vevő csapatok nemzeti szövetségei között – Argentínának csak a győzelemért járt 42 millió.

Ehhez képest az idén július 20-án kezdődő női tornán az összdíjazás 150 millió lesz csupán, ami alig több, mint a férfiaknál a csoportkörből való továbbjutásért 9-9 milliót kapó 16 csapat jutalomkerete.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) másfél hete közfelkiáltással újabb négy évre megválasztott elnöke, Gianni Infantino a hatalmas különbséget a tévétársaságokra kente, mondván, egyszerűen nem kínálnak elég magas összeget a női vb-ért, márpedig a tévés pénzek képezik a FIFA-bevételek nagy részét, sok megy belőlük a pénzdíjakra is.

 

Akkor talán ajánljanak 20 vagy 50 százalékkal kevesebbet, de ne százzal!

– mondta Infantino, utalva arra, hogy a kimutatások szerint a hölgyek versenyének 20-50 százalékkal kisebb a követőtábora. Ennek dacára a FIFA szándéka, hogy a következő vb-ciklus végére, 2026–2027-re egy szintre hozza a két nem vb-s díjazását.

A három-négy év múlva következő kiírások azért is érdekesek, mert a férfi vb-nek Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó lesz a közös házigazdája, márpedig az előbbi két nemzet a hölgyeknél igazán erős: Kanada a legutóbbi olimpia bajnoka, az USA pedig négy győzelemmel a rekordvilágbajnok, és sosem végzett a dobogó alatt. 

Pontosan e két csapat tagjai sztrájkoltak, illetve fenyegették sztrájkkal a saját szövetségüket az egyenlő bánásmód és főleg javadalmazás érdekében, amibe a saját szövetségi elnökeik bele is buktak.

73rd FIFA Congress
Gianni Infantino nem a FIFA-ban, hanem a tévékben látja az egyenlőtlenség okát.
Fotó: AFP

E vitákban nemcsak a fizetésekről volt szó, hanem a körülményrendszerekről is, amelyek tekintetében a FIFA máris egyenlőséget hirdetett: elvileg a 2023-as női vb-n a hölgyeknek is minden hozzáférhető lesz, ami férfitársaiknak a rendelkezésére állt tavaly a legmagasabb szintű sportteljesítményhez. 

Az összdíjazás és a körülmények után a harmadik tétel a női szakág népszerűsítéséhez rendelt külön marketingterv lehet.

Hozzászólt a témához a nemzetközi játékos-szakszervezet, a Fifpro is, elismerve, hogy látható a fejlődés, de sok van még hátra:

„A játékosok hangjának és szolidaritásának, illetve hosszú idők kampánymunkájának hála számottevő előrelépések történtek. Ugyanakkor a munka nincs befejezve, ezt világossá tettük a 25 válogatott 150 játékosa által aláírt levélben is, amelyet októberben a FIFA-nak küldtünk. Kritikus, hogy kijelöljék az utat a nemek egyenlő díjazása felé.”