Az egyik legkeresettebb és leghálátlanabb szakma a labdarúgóedzői. A legtöbb szakvezető – amint aláírja az új szerződését – azonnal egy katapultülésben foglal helyet. Ezek a szakemberek átlagosan 451 napot töltenek el a pozíciójukban – írta tavaly készített tanulmányában a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES).

A fiatal William Stillért a francia Reims nem sajnál meccsenként kifizetni kilenc és fél millió forintos büntetést.
Fotó: AFP

A svájci szervezet 89 ország 126 bajnokságát vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy ezekben mindössze a trénerek 20 százaléka dolgozik két évnél hosszabb ideje ugyanannál a csapatnál. A mediánérték a kluboknál 243 nap, vagyis átlagosan 8,1 hónap után elbocsátják őket, nagy részük az adott időszakban kevesebb mint hat hónapja irányította együttesét. A kutatás szerint egyértelmű, hogy keveseknek sikerül bizalmat kiépíteni feletteseikkel, a szakmai megítélésük pedig szinte kizárólag az eredményeken alapszik. 

Utóbbi megállapítást alátámasztja a belga William Still esete, akinek nincs meg az élvonalbeli edzősködéshez szükséges képesítése, emiatt francia egyesülete, 

a Reims minden meccs után 25 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon 9,44 millió forint) büntetést kénytelen fizetni.

Az egylet elöljárói erre az összegre befektetésként tekintenek, amíg a 30 éves szakember megszerzi az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által kötelezően előírt pro licencet. A gárda ugyanis önmagához képest szárnyal: 47 ponttal a nyolcadik a Ligue 1-ben, korábban pedig 19 mérkőzésen át veretlen maradt, így kiesési gondjai már régóta nincsenek.

Still sikertörténete bejárta a világsajtót, miután kiderült, hogy gyerekként sokat játszott különböző focis videójátékokkal, így sajátította el az alaptudatását a sportágról. A brit útlevéllel is rendelkező, tehát a flamand és a francia mellett angolul is anyanyelvi szinten beszélő férfinak mindenesetre már elege van abból, hogy folyamatosan egy számítógépes geekhez (kockafej) hasonlítják. A Goal.com-nak nemrég elmondta, fiatal kora miatt nem tudta eddig elvégezni a fent említett kurzust, de több edzői papírja is van már, nem ma kezdte a szakmát.

A reimsi vezetők hatalmas áldozatot hoznak az angol Tottenhammel is szóba hozott William Still-lel kapcsolatban – akinek a havi bére ehhez képest elenyésző, mindössze 18 500 euró (6,97 millió forint) –, hiszen legjobban fizetett futballistájuk, Predrag Rajkovics is jóval kevesebbet keres annál, mint amennyit a klub a francia szövetség részére minden találkozót követően büntetésként kicsenget.

A szerb kapusnak hetente 13 900 eurót (5,24 millió forint) utalnak át. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a kis francia csapatnál jobban bíznak az edzőben, mint a játékosokban.

BOGNÁR György
A paksi Bognár György az öt magyar edző egyike, aki jelenleg az NB I-ben dolgozik 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Visszatérve a CIES kutatására: kiderült az is, hogy Magyarországon általában 289 nap jut egy-egy első osztályú trénernek a kispadon. A 12 NB I-es mester átlagéletkora 2022-ben 52,8 év volt, amellyel a 11. helyet foglaltuk el az „öregségi” listán. Az idén valamelyest sikerült fiatalítani, miután ez a szám 52-re módosult. 

Márciusban az OTP Bank Liga 12 együtteséből 7 helyen magyar szakmai stáb felelt a munkáért, ám azóta Huszti Szabolcsot a Viditől, Kondás Elemért a Vasastól, Török Lászlót pedig a Kisvárdától rúgták ki, így – a Puskás Akadémiát irányító felvidéki Hornyák Zsoltot leszámítva – jelenleg négy anyaországi edző tevékenykedik az élvonalban: Bognár György (Paks), Desits Szilárd (Vasas), Kuttor Attila (Mezőkövesd) és Szabó István (Kecskemét). A legtöbb NB I-es külföldi szakember Szerbiából érkezett, Szrdjan Blagojevics (Debrecen), Milos Kruscsics (Kisvárda) és Nebojsa Vignjevics (Újpest). 

A mezőny legfiatalabb tagja a Mol Fehérvár FC svéd szakvezetője, Bartosz Grzelak (44 és fél éves), és az is jelzésértékű, hogy Blagojeviccsel, Desitscsel, Hornyákkal és Kruscsiccsal együtt csupán öten vannak, akik még nem töltötték be az ötvenet (Hornyák május 1-jén, Blagojevics pedig június 6-án fogja). A legidősebb, Bognár György viszont novemberben lesz 62. 

 

Az idény kezdete, 2022. július 29. óta 11 edzőváltás volt a magyar első osztályban, csak az éllovas Ferencvárosnál, a második Kecskemétnél, az ötödik Puskás Akadémiánál és a kilencedik Zalaegerszegnél nem volt csere ezen a poszton. A mostani garnitúrából a legrégebben, 2019. július 1. óta a felcsúti Hornyák Zsolt dolgozik egyhuzamban ugyanannál a klubnál, habár úgy hírlik, hogy a június végén lejáró szerződését nem hosszabbítják meg. Ebből is látszik, hogy a CIES korábban helyesen fogalmazott: ez az egyik leghálátlanabb szakma. 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Felnőttképzési és Edzőképzési Intézet hatályos Tanulmányi, Vizsga- és Továbbképzési Szabályzata alapján ahhoz, hogy valaki az NB I-hez szükséges UEFA pro licences edzőképzésre jelentkezzen, kell egy UEFA A licencvégzettség, valamint az UEFA A záróvizsgájától számított minimum kétéves edzői tevékenység. 

Az MLSZ tájékoztatása szerint a következőképpen alakulnak a díjak a hazánkban elérhető edzői tanfolyamokra:

  • MLSZ Grassroots Alap: 35 000 forint + áfa,
  • UEFA C: 75 000 forint + áfa,
  • UEFA B: 200 000 forint + áfa,
  • UEFA Youth B: 125 000 forint + áfa,
  • UEFA A: 550 000 forint + áfa,
  • UEFA Elite Youth A: 500 000 forint + áfa,
  • UEFA Pro: 1 500 000 forint + áfa. 

A magyar élvonalban szereplő játékosokról tudni lehet, hogy átlagosan 3,8 millió forintot tesznek zsebre minden hónapban. Az első osztályú szakvezetők havi átlagbére eközben becslések szerint 2-2,5 millió körül mozog, bár korábban olyan hírek is megjelentek, hogy a legjobbak közülük akár 15-20 milliót is kaphatnak havonta.

Rossz döntések sorozata a pályán és azon kívül – Dárdai Pál eurótízmilliós veszteségtől mentheti meg a Herthát

Nem baj, ha nincs eredmény, a berlini focicsapat egyik játékosa így is több mint egymilliárd forintot keres.