Habár európai csúcsfutballként szokták emlegetni a Bajnokok Ligáját, a KÍ Klaksvík és a Ferencváros mai mérkőzése kapcsán nehéz lenne ezt a kifejezést használni. A két csapat ugyanis teljesen más kategóriába tartozik, szinte csak az a közös bennük, hogy mindketten megnyerték hazájuk bajnokságát. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legfrissebb rangsorában a mi OTP Bank Ligánk a 19., miközben a feröeri pontvadászat fel sem fért a listára, ebből kiindulva akár lefutottnak is gondolhatnánk ezt a párosítást. Nincs ez másként a különböző sportági és pénzügyi mutatók esetében sem. A Fradi 49,25 millió euróra (18,68 milliárd forint) becsült játékoskerete például 18-szor többet ér, mint északi ellenfeléé (2,68 millió euró, 1,02 milliárd forint), továbbá az is beszédes adat, hogy amíg az FTC több mint 17 milliárd forintból gazdálkodik, addig a KÍ büdzséje még az egymilliárdot sem éri el (sőt, néhány éve 400 millióból majdnem ugyanoda jutottak, ahová a magyarok legutóbb: az Európa-liga csoportkörébe). 

A Vid Djúpumyrar stadion Klaksvík központi részén, Bordoy szigetén található.
Fotó: KÍ Klaksvík

Mit kell tudni a KÍ Klaksvík–Ferencváros BL-selejtező helyszínéről? 

A közigazgatásilag Dániához tartozó, 1396 négyzetkilométer területű, körülbelül 53 ezer lakosú Feröer-szigetekre (jelentése: a juhok szigete) magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. A 20.45-kor kezdődő meccsnek az ország második legnagyobb városában, az 5000 fős Klaksvík központi részén, Bordoy szigetén található Vid Djúpumyrar ad otthont. A műfüves centerpályával rendelkező aréna maximális befogadóképessége 1300 fő, este nagyjából 1100 szurkolót várnak. Leggyorsabban ide amúgy a fővárosból, Tórshavnból lehet eljutni autóval (45 perc).

Magyarország Koppenhágai Nagykövetsége Konzuli Hivatalának tájékoztatása szerint a falvakba vezető utak, alagutak rendkívül keskenyek lehetnek, ezért óvatosan, a körülményeknek megfelelően kell vezetni ezeken a területeken (városban 50 kilométer per órás, aszfaltos és murvás utakon pedig 80 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben).

Feröer minden utazó számára biztonságos úti cél: bűnözés gyakorlatilag nem létezik, a szigetcsoport nappal és éjszaka egyaránt biztonságos, ezzel kiérdemelte a világ egyik legbiztonságosabb destinációjának címét. Az élelmiszerek és ételek biztonsággal fogyaszthatók, a csapvíz tiszta és iható. Nincsenek gyorséttermek, csak egy Burger King Tórshavnban, és jelzőlámpákból is csupán három van az egész államban. 

A csapadék itt mindennapos, évente átlagosan 300 nap esik errefelé az eső, és úton-útfélen birkába lehet botlani, az 53 ezer feröerire ugyanis 80 ezer juh jut. A sportot és főleg a focit imádják a szigetlakók, a lakosság 11 százaléka igazolt focista, de a többiek is állandó jelleggel végeznek testmozgást. A kiszámíthatatlan időjárás ellenére a populáció 10-11 százaléka rendszeresen ott van a sportlétesítményekben. A helyi férfiak várható élettartama éppen ezért 80 év, míg a nőké 85. A legfontosabb foglalkozási ágak a halászat, az akvakultúra (főként lazac) és az idegenforgalom mellett a juhtenyésztés. A bálnavadászat a hagyomány része. 

Az egy főre jutó 2021-ben meghaladta a 61 ezer dollárt (21,08 millió forint), az éves átlagfizetés pedig a 320 ezer dán koronát (16,31 millió forint). 

A leghosszabb nap az évben június 21-én van, amikor mintegy 20 órán keresztül van világos. További érdekesség, hogy időnként lezárják a szigeteket a turisták elöl, hogy a természet regenerálódni tudjon. Ilyenkor a helyiek az önkéntesekkel kiegészülve két hétig szemet szednek, javítanak, fejlesztenek. 

Mit kell tudni a Fradi ma esti ellenfeléről?

Az 1904-ben alapított Klaksvík hússzoros feröeri bajnok, a nemzetközi porondon a 2020–2021-es idényben jutott a legtovább, amikor a második számú kontinentális kupasorozatban, az Európa-ligában (EL) főtábláért játszhatott, de alulmaradt az ír Dundalkkel szemben. A hírek szerint a lakosság 70 százaléka követte azt a találkozót. 

A Klaksvík eddig kétszer találkozott magyar riválissal a nemzetközi színtéren, mindkét alkalommal az FTC ősi riválisával, az Újpesttel. A lila-fehérek 1997-ben kettős győzelemmel búcsúztatták az akkor még UEFA Kupának nevezett sorozat első selejtezőkörében, majd 2002-ben az idegenben játszott döntetlen után hazai pályán 1-0-ra nyertek, és újfent kiejtették a feröerieket.

A 31 tagú, 25,1 év átlagéletkorú klaksvíki játékoskeretben kilenc a külföldi, és van közöttük brazil-dán kettős állampolgársággal rendelkező, sőt ghánai, de még szerb is – mindannyian amatőrök, azaz a munka mellett, után kedvtelésből fociznak. 

  • A válogatott balszélsőjük, Árni Frederiksberg civilben a Kjolbro élelmiszeripari cég igazgatója, és mindennap 8 és 16 óra között az irodában dolgozik;
  • a szintén feröeri válogatott védekező középpályásuk, Jákup Andreasen iskolába jár, mérnöknek tanul;
  • a középső középpályásuk, René Joensen villanyszerelő;
  • a középhátvédük, Borge Petersen pedig mechanikai műszerész. 

És természetesen ott van magyar kapusedzőjük, Turi Géza is, aki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS szerint a világ legidősebb aktív futballkapusa lett az élvonalbeli bajnokságokat tekintve, amikor májusban 49 évesen és 64 naposan végigvédte a HB Tórshavn ellen 1–0-ra megnyert idegenbeli bajnokit. Az egykori zalaegerszegi 2006 óta él a szigeten családjával, és önkormányzati állása mellett a feröeri U19-es válogatott kapusedzője is egyben. Lánya, Turi Fanni 18 éves, és a Klaksvík női csapatának második számú kapusa, míg fia, Turi Dávid 21 esztendős, és a negyedik helyen álló Vikingur labdarúgója.

FTC
A csapadék a Feröer-szigeteken mindennapos, évente átlagosan 300 nap esik errefelé az eső.
Fotó: Fradi.hu

Ami pedig a Klaksvík állományának piaci értékét illeti, 

a 31 éves középpályásuk, Hallur Hanson és a 28 esztendős védőjük, Patrick da Silva a legértékesebbek a maga 300 ezer eurójával (113,88 millió forint), őket követi 28 éves középpályásuk, Luc Kassi és 28 esztendős középcsatáruk, Silver Gusias 200-200 ezerrel (75,92 millió forint), de 175 ezerre (66,43 millió forint) becsüli a Transfermarkt a csapatkapitány Jákup Andreasent és Árni Frederiksberget is.

Mi lesz, ha továbbjut feröeri ellenfelén az FTC?

Ha a Ferencváros sikerrel veszi az első selejtezőkörös párharcát, akkor a következő fordulóban a svéd BK Häcken vagy a walesi New Saints FC együttesével találkozik. A magyar bajnok azt a párharcot otthon kezdi majd július 25-én vagy 26-án. 

A mai összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti, a visszavágóra jövő szerdán, július 19-én kerül sor a Groupama Arénában.

Mennyit keres Európában a magyar bajnok?

A 2018-as, viszonylag gyors kiesés még „csak” 180 millió forintot hozott az UEFA pénzdíjából, ám a 2019 és 2021 El-csoportkör már 1,4-1,5 milliárdot, míg a legutóbbi nemzetközi menetelés pedig 3,7 milliárdot ér. A Ferencváros Labdarúgó Zrt. a tavalyi naptári évben 1,324 milliárd forintos nyereséggel zárt, amiben egyébként a már említett, 2022–2023-as évadhoz tartozó nemzetközi jutalompénzek még nincsenek is benne.

Modern története legjobb formájában van tehát a Fradi, tavasszal még a labdarúgás pénzügyeivel foglalkozó Football Benchmark is példálózott vele, mint olyan csapattal, amely viszonylag erőtlen bajnokságból képes látható európai teljesítményre, ezáltal kitermelve működési költségei nagyját.