Már keresik a kivitelezőt a Hungaroring fejlesztésére – írja a Magyar Építők, emlékeztetve, hogy Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója még július 22-én jelentette be, miszerint a Forma–1-es Magyar Nagydíj eddigi, 2027-ig szóló szerződését 2032-ig meghosszabbították. A cikk kiemeli, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os versenyig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását.

Mogyoród Hungaroring 20220726 Forma1 F1 2022 Magyar Nagydíj Kedd érkezés építkezés paddock motorhome boxutca Fotó Földi Imre Nemzeti Sport
Fotó: Földi Imre / Mediaworks

„Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok” – nyilatkozta Schmidt Ádám. Az európai közbeszerzési értesítőben már meg is jelent a kivitelezésről szóló felhívás.

A Hungaroring Sport Zrt. tervezett fejlesztésének célja, hogy a meglévő paddocképület helyett új, korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, minden sportszakmai igénynek megfelelőt építsenek. Az új létesítménynek tartalmaznia kell 

  • a 4 technikai és 36 versenyboksz kialakítását, 
  • a verseny rendezéséhez szükséges FIA-előírásoknak megfelelő versenyirányítási központot,
  • itt kaphat helyet a media center, 
  • a vendéglátó és VIP-területek, 
  • üzemeltetési és versenyirodák,
  • egy tetőterasz. 

A paddock mögötti terület egy újonnan kialakított depó lesz a motorhome-ok számára.

A kiírás szerint a fejlesztés kiterjed az új épület működéséhez szükséges, ahhoz funkcionálisan kapcsolódó új főlelátóra (a meglévőt szintén elbontják). Itt a kommentátorfülkék mellett VIP-teraszt alakítanak ki. Az új főlelátó fedett és 10 ezer férőhelyes lesz. A rendeltetésszerű működéshez büfét és vizesblokkokat is kiépítenek.

Sokat érhet Verstappen összetört Herendi kupája

Akár árfelhajtó ereje is lehet annak a balesetnek, amely vasárnap délután történt a Forma–1-es Magyar Nagydíjon. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt: a második helyezett Lando Norris ünneplés közben túl erősen vágta a pódiumhoz pezsgőjét, melynek következtében a győztes Max Verstappen Herendi trófeája leborult és összetört. A többhónapos munkával, kézzel készített, mintegy 15 millió forintos, törött serleg valószínűleg így is felkeltette a sportrelikviákra vadászók érdeklődését, bár új értékét nehéz lenne megsaccolni a lapunk által megkérdezett szakértő szerint.  

Az új paddocképületet és főlelátót a célegyenes elején és végén egy-egy alagúttal kötik össze a versenyrendezők és a vendégforgalom biztosítására – jegyzi meg a Magyar Építők.