Sportgazdaság

Atlétikai vb: már szombaton röpködnek a súlyok és az aranyérmek

Minden napra jut döntő, de az igazán látványos finálékat az utolsó napokra tartogatják.

Szombat kora reggel hivatalosan is elrajtol a budapesti atlétikai világbajnokság, amelynek megnyitóját majd csak este 18 órától láthatják a szurkolók, a sporteseményekről viszont már délelőtt sem érdemes lemaradni. 

Budapest, 2023. augusztus 13.
Hajókikötõ a Nemzeti Atlétikai Központ mellett 2023. augusztus 13-án. A Batthyány térrõl induló hajókkal is utazhatnak a nézõk az augusztus 19-én kezdõdõ budapesti atlétikai világbajnokság helyszínére.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Augusztus 19. 

Az első versenyszám a férfiak 20 kilométeres gyaloglása lesz, melynek részvevői 8.50-kor rajtolnak a Hősök teréről. Eközben a stadionban – amelyet direkt a világbajnokságra építettek – 10.30-tól startolnak a programok, mégpedig a férfi súlylökők selejtezőivel. Az utóbbinak már hétfő este meg is rendezik a döntőjét, csakúgy, mint a női 10 ezer méteres futás és a 4×400-as vegyesváltó fináléját. 

Kamila Skolimowska Memorial - Diamond League 2023Joe Kovacs (USA) during athletics Wanda Diamond League in Chorzow, Poland on July 17, 2023. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

 

Augusztus 20.

Magyarország nemzeti ünnepén, a vb második napján máris jön az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért szám, a férfi 100 méteres síkfutás előfutamai – délelőtt – és döntője (19.10-től). Ezenfelül érmeket osztanak még női távolugrásban, férfi kalapácsvetésben és férfi 10 ezer méteres futásban is. 

Golden Gala Pietro Mennea - Diamond League 2023Marvin Brady-Williams of United States, Fred Kerley of United States and Akani Simbine of South Africa during the Golden Gala Pietro Mennea, part of the Diamond League series at Ridolfi Stadium in Florence, Italy on 2 June 2023. 
 (Photo by Michele Maraviglia/NurPhoto) (Photo by Michele Maraviglia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

 

Augusztus 21. és augusztus 22. 

Hétfőn és kedden ugyan nem lesznek délelőtti versenyszámok, de döntők igen. Hétfőn például eldől, hogy ki lesz a férfi hármasugrás és diszkoszvetés bajnoka, de férfi 110 méter gáton és női 100 méter síkfutásban is kiosztják az érmeket. Kedden a női diszkoszosoké lesz a főszerep, de előttük még a férfi magasugrókra is érdemes lesz figyelni. Késő este a női 1500 méteres futás és a 300 méteres férfi akadályfutás ígér még izgalmakat. 

Atlétika VB program 2. oldal
 

 

Augusztus 23. 

Szerda délelőtt a férfi rúdugrók és távolugrók, valamint a női gerelyhajítók selejteznek, miközben mindkét nem futóinak lesznek 200 méteres előfutamai. Az esti programból a női rúdugrás és a férfi 1500 méter döntője emelkedik ki, ahogyan nagy figyelem övezi a női 400 méteres síkfutást és gátfutást is – ez a két finálé zárja a szerdai programot. 

Augusztus 24. 

A vb 6. napjának délelőttjén a gyaloglóké lesz Budapest ismét: a férfi és női 35 kilométeres versenyszám résztvevői egyaránt korán, 7 órakor rajtolnak. Az esti programban több döntő is helyet kapott: a férfi távolugrók, a női kalapácsvetők és a női 100, illetve 400 méteres gátfutók, valamint a férfi 400 méteres síkfutás versenyzői is összemérik erejüket. 

Augusztus 25. 

Péntek délelőtt főleg a tízpróbázóké lesz a Nemzeti Atlétikai Központ, este pedig a női hármasugrás és a gerelyhajítás döntője lesz még érdekes. Késő estébe nyúlóan a két kiemelt szám, a női és a férfi 200 méteres futás döntőjében várható kiélezett csata. 

Augusztus 26. 

Az utolsó előtti napon bőven lesz látnivaló, mind a stadionban, mind a belvárosban, de még a televízió képernyője előtt is. Kora reggel a női maratonisták a Hősök teréről indulnak, a stadionban pedig a tízpróbázók selejteznek. Az esti program első fináléja a férfi rúdugrás lesz, amelyet később a női súlylökés, a férfi 800 méter, a női 5 kilométer fináléja követ. A zárásról és a hangulatról pedig a két szuper futószám, a férfi és női 4×100 méteres váltó döntője gondoskodik. 

Augusztus 27. 

A világbajnokság utolsó napján már csak döntőket rendeznek, így igazi attrakciókkal búcsúznak Magyarországtól és Budapesttől a sztársportolók. Délelőtt a férfi maratonon döntenek az érmek sorsáról, míg este igencsak sűrű lesz a program, hiszen alig két óra alatt a női magasugrás, a férfi gerelyhajítás, a férfi 5 kilométer, a női 800 méter, a női 3000 méteres akadályfutás fináléját is letudják, illetve a záró futószámokban, a férfi és női 4×400 méteres váltókban is világbajnokokat avatnak. 

 

A szervezők készen állnak a vb-rajtra

A szervezők mellett minden helyszín készen áll arra, hogy szombaton reggel 8 óra 50 perckor elkezdődjön a budapesti atlétikai világbajnokság – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa pénteken, a rajt előtt 24 órával, a Nemzeti Atlétikai Központban tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a kilátogatók a kilenc nap alatt egy életre szóló, marandó élménnyel gazdagodjanak. Éppen ezért a szervezés során igyekeztek olyan új ötletekkel előállni, amelyek mind ezt a célt szolgálják a versenyhelyszíneken és a szurkolói zónában.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a vb kabalaállata Youhuu, egy racka juh, aki egy nagyon szerethető és szórakoztató figura. Beszélt arról is, hogy a világbajnokság 40 éves történetében először Budapesten egyes versenyszámok előtt kisfilmekkel mutatják be a sztárokat a közönségnek. A műsorszámok között élőzene lesz, és egy mobil dj fog a nézőtéren, a sorok között járkálni és zenét produkálni. A Nemzeti Atlétikai Központban két ismert televíziós kommentátor, Hajdú B. István és Méhes Gábor látja majd el információkkal a közönséget.

Egyedülálló lesz a világverseny abban a tekintetben is, hogy az éremátadás a stadionon kívül, a sportparkban, a medálplázában történik, ahol egész napos programmal, élő koncertekkel szórakoztatják majd a nézőket.

Az egyik műsorvezető Petúr András lesz, aki elmondta, hogy az éremátadó ceremóniákat élő zene és tánc vezeti fel, a medálpláza pedig a délelőtti és az esti program között is nyitva marad, és egészen éjfélig tartanak majd a szórakoztató programok. Ezenkívül a sportparkban különféle aktivitások is várják az érdeklődőket, többek között az atlétika legalapvetőbb számait is ki lehet próbálni.

Németh Balázs, a szervezésért felelős Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója kiemelte: szombaton reggel 8 óra 50 perckor történelmi pillanat jön el, hiszen egy közép-európai ország fővárosa megkapja a lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa, meg tudja rendezni a világ harmadik legnagyobb sporteseményét. A vezérigazgató biztos benne, hogy az elmúlt egy évben elvégzett munkának meglesz az eredménye, és csapata tökéletes eseményt fog szervezni.

Németh bevallotta: elképesztő élmény részt venni a szervezésben, és egymilliárd embernek megmutatni, hogy Magyarország egy jó hely, és Budapest képes megrendezni a vb-t. Felhívta a figyelmet arra, hogy pénteken 0 órától 23 óráig tart a jegymaraton, és a vb online értékesítési felületén a stadion felső karélyába az esti programokra 50 százalékos kedvezménnyel, a délelőttiekre pedig szimbolikus árért, 2023 forintért még lehet jegyeket vásárolni.

 

 

4x400 világbajnokság stadion program
Kapcsolódó cikkek