Sportgazdaság

Atlétikai vb: negyven méter magas, hatvantonnás darukat vetnek be a szervezők

A Hősök teréről induló, a sportági világbajnokságokon még sosem látott kábelkamera egy kilométer hosszan mutatja majd a levegőből a futókat, illetve a várost a maratoni és gyaloglóversenyek során.

A szombaton kezdődő és kilenc napon át tartó atlétikai vb egyik különlegessége, hogy a maratoni és gyaloglóversenyeket Budapest belvárosában rendezik meg. A másik, hogy a rajt, valamint a befutó helyszínéről, a Hősök teréről indul egy olyan, a sportági világbajnokságokon még sosem használt kábelkamera, amely egy kilométer hosszan mutatja majd a levegőből a futókat és a várost.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Hősök terén és Kodály köröndön felállított két daru között negyven méter magasan fut majd a kamera a Magyar Nemzet szerint. Németh Balázs, a szervezésért felelős Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója korábban elmondta, a viharok miatt többször is le kellett állítani a helyszíneken folyó munkát, ezért a kivitelezés mintegy fél napot csúszott. Ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy valamennyi munkálat határidőre elkészül, és minden akadály elhárul az utcai versenyek hibátlan lebonyolítása elől.

„A tíz kilométeres pálya mellett több szurkolói pontot, szurkolói zónát építünk fel. A központi helyszín a Hősök tere mellett az Akadémia előtti tér és a Várkert Bazár előtti rész lesz. A Hősök terén és a Kodály köröndön már felállítottunk egy-egy negyven méter magas darut. Mindkettő hatvan tonnás, hogy biztonságos legyen” – jegyezte meg Németh.

A világbajnokság több alkalommal átalakítja majd Budapest városképét, számos forgalmas közlekedési útvonal is versenyhelyszínné alakul. A város egyes pontjain részleges forgalomkorlátozás és hosszabb lezárások lépnek életbe. Ezek jobbára 

  • a Hősök Tere–Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Roosevelt tér–Lánchíd–Alagút–Várkert Bazár útvonalat érintik, de 
  • a Városligeti Műjégpálya előtti útszakasz és
  • az Állatkerti körút forgalmát is korlátozzák majd. 

Az előkészítő munkálatok miatt részleges lezárásokra kell számítani a maraton útvonalán már a vb előtti időszakban is.

Maraton útvonal
 

A vezérigazgató kiemelte, ilyen kábelkamerát nem lenne kötelező használniuk, sem Budapest belvárosának legszebb részeibe vinni a futókat, de kötelességüknek érzik, hogy a legtöbbet hozzák ki a világbajnokságból társadalmi, gazdasági és turisztikai szempontból is. 

„Természetesen ez azzal jár, hogy már elkezdődtek az útlezárások, és több helyre kikerülnek a parkolást tiltó táblák. A következő napokban, de főként augusztus 26-án és 27-én, a két maratoni verseny idején nagy területen lesznek forgalomkorlátozások, zárások, ez az ára annak, hogy meg tudjuk mutatni a világnak Budapest legszebb részeit. Ám úgy gondolom, hogy ezt az árat megéri megfizetni” – tette hozzá. 

 

daru 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság gyaloglóverseny forgalomkorlátozás lezárások
Kapcsolódó cikkek