Rendkívüli utat járt be másfél év alatt az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben szereplő Newcastle United. A csapat 2021 őszén még szabadesésben zuhant a kiesés felé, de októberben minden megváltozott. Ekkor került ugyanis a klub a szaúd-arábiai állami befektetési alap, a PIF többségi tulajdonába hosszas jogi huzavona után, összesen mintegy 300 millió fontért cserébe. Ezzel véget ért a Szarkák sötét időszaka, amely az előző tulajdonoshoz, Mike Ashley-hez volt köthető. 

FBL-ENG-PR-NEWCASTLE-LEICESTERNewcastle United's teammates celebrate at the end of the English Premier League football match between Newcastle United and Leicester at St James' Park in Newcastle-upon-Tyne, north east England on May 22, 2023. Newcastle qualified for the Champions League for the first time in 20 years after a 0-0 draw against relegation-haunted Leicester on May 22, 2023. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
A csapat húsz év után jutott be a Bajnokok Ligájába. Fotó: AFP

Az angol üzletember 14 éves regnálása alatt a lehető legminimálisabb összegeket fordította az egyesületre, ennek következtében a gárda kétszer is kiesett az első osztályból, és csupán egyetlen alkalommal kvalifikálta magát európai kupába. Ashley sosem látta azt a potenciált, amely a Newcastle-ben rejlett, hiszen a városban nincs riválisa, miközben saját, több mint ötvenezres stadionja és a régióban óriási rajongói bázisa van. Ezt fölözik le most a 80 százalékban tulajdonos szaúdiak és a két, 10-10 százalékot birtokló kisebbségi tulajdonos, Amanda Staveley és férje, Mehrdad Ghodoussi, illetve a Reuben fivérek cége, ahonnan David Reuben fia, James Reuben be is került az igazgatóságba. 

Newcastle United v Leicester City - Premier LeagueNEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - MAY 22: Crown Prince Mohammed bin Salman, Mehrdad Ghodoussi, Amanda Staveley and Jamie Reuben top row Anne-Marie and Ant McPartlin and Declan Donnelly (ant & Dec) tv presenters lower row celebrate qualifying for Champions league after the Premier League match between Newcastle United and Leicester City at St. James Park on May 22, 2023 in Newcastle upon Tyne, United Kingdom. (Photo by Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)
A Newcastle új tulajdonosi köre: Amanda Staveley (középen, fent) lett a klub arca, balján James Reubennel. Fotó: Getty Images

Azóta is főleg ők hárman, Staveley, Ghodoussi és James Reuben viszik a Newcastle ügyeit, kvázi ők a klub arcai, a szaúdiak pedig inkább meghúzódnak a háttérben. Ennek persze politikai oka is van, hiszen Szaúd-Arábiát folyamatosan – és a hírek szerint joggal – támadják úgynevezett sportwashinggal. Ez azt jelenti, hogy népszerű sportbefektetésekkel próbálják kedvezőbb színben feltüntetni magukat, miközben az országukban lábbal tiporják az emberi jogokat. Erről viszont a játékosok és főleg szurkolók nem sokat tehetnek, ennek ellenére az együttest folyamatos bírálat éri a tulajdonosváltás óta. Sokan csak legyintenek a klub felívelésére, mondván: mérhetetlen mennyiségű olajpénzből könnyű csapatot venni. Ennek idővel lesz is realitása, de jelenleg inkább a csapategységnek, illetve Eddie Howe edzőnek tulajdonítható a szenzációs szezon. Azt mindenesetre hozzá kell tenni, hogy a várható nagy pénzmozgás nélkül a mostani játékosok közül sem mind írt volna alá.  

Beinjekciózott támogatás

A hatalomátvétel óta az új tulajdonosok két részletben mindössze 150 millió fontot fektettek a csapatba, amelyből elsősorban a fizetéseket és az edzőközpont felújítását fedezték, de a játékoskeretet is elkezdték megerősíteni. Bár klubrekordot jelentő összegért érkezett a fiatal svéd támadó, Alexander Isak, a szaúdiak még mindig jóval szerényebben költöttek transzferre, mint mondjuk a Manchester United, West Ham, Chelsea hármas, ráadásul igazán nagy nevű sztárjátékost még nem is vettek. A jelenleg harmadik Newcastle-t az előbb említette manchesteriek nemcsak beérni, de megelőzni is tudják. Hétfő este azonban eldőlt, hogy az ősszel – több mint húsz év után – a Newcastle United szerepelhet a Bajnokok Ligája csoportkörében is – ez pedig rekordra pörgetheti a klub bevételeit. A többéves célkitűzés ellenére a csapat röpke egy év alatt teljesítette az elvárást. 

Newcastle United v Southampton FC - Premier LeagueSOCCER-ENGLAND-NEW-SOU/REPORT
Newcastle United's Alexander Isak celebrates Newcastle United's first goal Newcastle United's Alexander Isak celebrates Newcastle United's Callum Wilson's goal during the Premier League match between Newcastle United and Southampton at St. James's Park, Newcastle on Sunday 30th April 2023. (Photo by Michael Driver/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Alexander Isak rekordigazolásként máris rászolgált az érte kifizetett fontmilliókra. Fotó: AFP

 

Jelentős bevételi ugrás  

A klub eddigi rekordbevételét a 2021–2022-es évadban könyvelhette el, amikor a teljes árbevétel 180 millió fontot tett ki. Ez a hamarosan véget érő idényben várhatóan megközelíti a 200 millió fontot brit pénzügyi szakértők becslése szerint, a következőben pedig még nagyobbat ugorhat. A BL-ből már azelőtt befolyik 27 millió font, hogy a csoportkör egyáltalán elkezdődne, ezenkívül minden hazai meccsből még legalább 6 millió font bevétel érkezhet, nem beszélve a televíziós és esetleges győztes meccsekért járó pénzdíjakról sem. Szerény becslések alapján a következő szezonban a Newcastle United árbevétele valahol 265 millió font körül alakulhat, ezzel Európa 15 leggazdagabb csapata közé repülhet. 

Új szponzori szerződések

Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy egyelőre még a nagy szponzori szerződéseket sem kötötték meg, akkor a határ tényleg a csillagos ég. A PIF ugyanakkor idáig jelentős összegeket nem fordított még a klubra, 

de nem is fordíthatott, hiszen a pénzügyi fairplay (FFP) miatt csak fokozatosan lehet építkezni. 

Ennek oka a már említett Ashley-éra minimális ráfordításai. Az új korszak egyik első lépése lesz a kifutó szponzori szerződések jóval gazdaságosabbra való lecserélése. Most még ezen a téren a Premier League hátsó felében kullog a gárda, a jelenlegi mezszponzor, a Fun88 nevű szerencsejátékcég mindössze ötmillió fontot fizet évente, de már hallani új, szaúdi támogatóról, aki ennek akár az ötszörösét is letenné az asztalra.  

A Newcastle United pénzügyi mutatói
 

Vasárnap a Newcastle a középmezőnyben ragadt Chelsea-hez látogat a PL utolsó fordulójában. Igazi tétje ennek a találkozónak nincs, hiszen a Szarkák a negyedik helynél rosszabb pozícióban már nem végezhetnek, ami még mindig automatikus BL-indulást jelent. A bronzéremmel persze kicsivel több pénzdíj is jár, ráadásul jóval szebben csilloghatna a tulajdonosok és a szurkolók szemében is, akik a következő években ennél fényesebb medálokra áhítozhatnak. Ha megérkeznek a szaúdi pénzek, akkor nemcsak remény, hanem elvárás is lesz a trófeagyűjtés.