A világ legnagyobb energetikai vállalata, a Saudi Aramco a tőzsdei bevezetése óta mért legjobb évét zárta, ennek örömére pedig osztalékot emel, kibővíti a befektetéseit és a termelést is jelentősen megnöveli, hogy a megszilárdítsa a piac feletti uralmát – írta a Bloomberg.

This Is Where Saudi Arabia Gets Its Oil, An oil drilling rig stands one of the Causeway islands in the Manifa offshore oilfield, operated by Saudi Aramco, in Manifa, Saudi Arabia, on Wednesday, Oct. 3, 2018. Saudi Aramco aims to become a global refiner and chemical maker, seeking to profit from parts of the oil industry where demand is growing the fastest while also underpinning the kingdom’s economic diversification. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg, An oil drilling rig stands one of the Causeway islands in the Manifa offshore oilfield, operated by Saudi Aramco, in Manifa, Saudi Arabia, on Wednesday, Oct. 3, 2018. Saudi Aramco aims to become a global refiner and chemical maker, seeking to profit from parts of the oil industry where demand is growing the fastest while also underpinning the kingdoms economic diversification. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az egy évvel ezelőtt kirobbant orosz–ukrán háború felkavarta az olajpiacot és jelentős drágulást okozott, aminek a legnagyobb nyertesei az energetikai vállalatok voltak, a Saudi Aramco pedig ebben is az élen járt.

A cég 161 milliárdos nettó nyereséget ért el, 46 százalékkal többet, mint 2021-ben.

Az Aramco a rekorderedmények miatt az utolsó negyedévre 19,5 milliárd dollárra emelte az osztalékát – a szaúd-arábiai kormány egyik kulcsfontosságú bevételi forrását –, ami 4 százalékkal több az előző három hónapos időszakhoz képest.

Az amerikai és európai vetélytársak, például a Chevron és a Shell szintén kimagasló eredményekről számoltak be, a részvényeseknek pedig több milliárd dollárt juttattak vissza osztalékok és visszavásárlások révén. A szaúdi olajvállalat azonban eddig inkább arra összpontosított, hogy a többletet a termelés növelésére fordítsa.

Szaúd-Arábia korábban bírálta a nyugati kormányokat és olajcégeket, amiért túl gyorsan próbálnak átállni a tiszta energiaforrásokra. Az Aramco ezzel szemben dollármilliárdokat költött arra, hogy 2027-re a napi olajkapacitását 12 millió hordóról 13-ra emelje, míg a gázkitermelését 50 százalékkal növelné meg ebben az évtizedben.

Tekintettel arra, hogy várakozásaink szerint az olaj és a gáz a belátható jövőben is alapvető fontosságú marad, az iparágunkban az alulfinanszírozottság kockázatai magasak. Tavaly ez az energiaárak tartós megemelkedését okozta, és biztosítani akarjuk, hogy mi képesek legyünk a kereslet kielégítésére 

– nyilatkozta Amin Nasszer, a vállalat vezérigazgatója.

Az Aramco 2022-ben nagyjából 38 milliárd dollárt költött a termelés bővítésére és különböző projektekre – Nasszer szerint az idén ezt 45 és 55 milliárd közötti összegre növelnék.

A 75,8 milliárd dolláros egész éves osztalékot – amely a világ legnagyobbja egy állami vállalat esetén – könnyedén fedezte a szabad cash flow, amely csaknem 149 milliárdra emelkedett. Az Aramco emellett minden tíz tulajdonában lévő után egy bónuszrészvényt bocsát ki.

A szaúdi vállalat piaci értéke jelenleg 1,9 ezer milliárd dollár, a második legnagyobb az amerikai Apple után.