Sportgazdaság

World Aquatics: meg sem szólalhatnak a versenyeken induló orosz sportolók

Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak mostantól pénzbírsággal és diszkvalifikációval kell szembenézniük, ha nyilatkoznak a nemzetközi sajtónak.

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) büntetést helyezett kilátásba az orosz versenyzőknek, ha nemzetközi rendezvényeken kapcsolatba lépnek a médiával. A következmény lehet pénzbüntetés, de akár kizárás is – írta csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség a WA-tól kapott információra hivatkozva.

(SP)GERMANY-BERLIN-DIVING-WORLD CUP-SUPER FINAL-WOMEN'S SYNCHRONIZED 3M SPRINGBOARD
Fotó: Ren Pengfei /AFP

A World Aquatics e hónap elején jóváhagyta, hogy szigorú szabályok mellett, semleges státuszban egyéni számokban indulhassanak Oroszország és Fehéroroszország versenyzői. A kritériumok között a szigorú doppingellenőrzések mellett szerepel, hogy

a sportolók nem támogathatják az Ukrajna elleni orosz inváziót, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt, és a himnuszukat sem játsszák le.

A WA tavaly márciusban kitiltotta az égisze alatt zajló versenyekről Oroszország sportolóit az ukrajnai háború miatt, valamint a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolóit.

Az új szabály értelmében a két ország versenyzői a WA-eseményeken semmilyen formában nem nyilvánulhatnak meg, nem kommunikálhatnak a médiával, nem adhatnak interjút, tilos bármilyen mértékben beszélgetniük újságírókkal nemzetközi viadalokon.

Ha egy sportoló megszegi a szabályokat, a szankciók a pénzbírságon túlmenően akár diszkvalifikációt is magukban foglalhatnak, ha a körülmények ezt indokolják

– írta a TASZSZ a WA-értesítést idézve.

Svédország nem engedi be az Eb-re az U17-es orosz futballválogatottat

Az oroszok U17-es női labdarúgó-válogatottja nem vehet részt a jövő májusi, svédországi Európa-bajnokságon – jelentette be a skandináv ország futballszövetsége. Az elutasító válasz azután született, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága kedden úgy döntött, visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat. Az UEFA egyszersmind ismételten elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és megerősítette, hogy az orosz felnőtt válogatottak és klubcsapatok felfüggesztése a háború végéig érvényben marad.

 

World Aquatics Fehéroroszország Oroszország
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek