Részletesen elemzi az Üllői Százhuszonkilenc, milyen játék várható a csütörtök esti Európa Konferencia Liga (EKF) mérkőzésen Firenzében a Ferencváros ellenfelétől, a Fiorentinától. Ritka az ilyen részletes előzetes technikai elemzés a magyar sportsajtóban, és hamarosan meg is tudhatjuk, igaza van-e a portálnak. A csapatok este 9-kor kifutnak a pályára, hogy lejátsszák második mérkőzésüket a hatból az F csoportban, amelyet a szerb Cukaricki elleni 3:1-es hazai győzelme révén 3 ponttal jelenleg a magyar csapat vezet – amelynek a papírforma szerint éppen ezen a mérkőzésen lesz a legnehezebb dolga a csoportmérkőzések során. 

BOTKA Endre; PÁSZKA Lóránd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az Üllői Százhuszonkilenc cikke – a firenzei táborral nem éppen barátkozó módon – „A csodálatos Firenze és annak randa lila bibircsókja” címet viseli. Kis magyarázat: a firenzei csapat eredetileg a város vörös-fehér színeiben játszott, jelenleg azonban a Fradi hazai ősellensége, az Újpest lila színét viselik. Nem is véletlenül: azután váltottak, először a Roma ellen, 1928-ban, hogy játszottak egy meccset az Újpest ellen. Ekkor a Fiorentinának két magyar edzője volt, Csapkay Károly és Feldmann Gyula. Az olasz és a magyar lila szurkolótáborok közti kapcsolatot a Fradinál szurkolói dal is kigúnyolja.

Konferencia-liga: jó formában érkezik a Fradi Firenzébe, de így is bravúrra van szükség

A továbbjutás a célja a Ferencváros labdarúgócsapatának a harmadik számú európai kupasorozatban, ehhez pedig a Csukaricski elleni hazai győzelem után az olasz sztárcsapatot, a Fiorentinát saját pályáján kell meglepnie.

Óriási Fiorentina-verés a múltban, gyenge esélyek most

A cikk a futballtechnikai latolgatást megelőzően olyan fejtegetéssel kezdődik, ami őrületbe kergeti a műveletlen tuskó futballszurkolók sztereotípiáját babusgatókat, hiszen végigveszi a csodálatos toszkánai város történetét és kultúrtörténetét az etruszkoktól Dantén és a Medicieken keresztül, túl 1922-őn is, amikor olasz portyát tartott a Fradi, és többek közt 8:0-ra iskolázta le a Fiorentinát.

A csütörtöki mérkőzésen aligha számít bárki hasonló sikerre bármelyik oldalon. A livescore.com fogadási oddsai késő délután messze nem a Fradinak kedveznek, a győzelmét 6,5-re, a Fiorentináét 1,5-re, a döntetlent 4,5 arányra fogadnák, azaz nem mondható, hogy fabatka esélyt sem adnak a magyar csapat pontszerzésének, de nem nagyon tartják valószínűnek. Nem csoda: a Transfermarkton 246,6 millió euróra teszik a Fiorentina és 48,2 millióra a Fradi összesített csapatértékét. Persze tudni kell: a gyengébb bajnokságokban szereplő játékosok értékét ez a statisztika hajlandó alábecsülni, a csúcsbajnokságok – mint az olasz – résztvevői pedig alapból magasabb értékeltségen futnak.

Ilyen játékra számíthat az ellenféltől a Fradi

A Ferencváros már évek óta szerepel a nemzetközi kupákban, ezért nem szokatlan, hogy itthoni domináns játékstílusát fel kell adnia a külföldi topcsapatok ellen. Felvetődhet kérdésként, eléggé csúcscsapat-e ehhez a Fiorentina, a statisztikák ismerői – így az ulloi129.hu – azonban tudják, hogy most is indokolt ezt várni. Vincenzo Italiano edző Fiorentinája a nagy labdabirtoklási arányra épít. Ebben az idén a Bajnokok Ligájában szereplő Napoli előtt elsők a Serie A-ban 60 százalékkal, holott tavaly még a másodikak voltak mögötte 57 százalékkal.

Más is változott tavaly óta a csapat statisztikáiban, aminek a Fradi szurkolói aligha örülnek: az úgynevezett xG faktor. Ennek alapján tavaly még kimondottan rossz arányban értékesítették a kialakított helyzeteket, és 10-zel kevesebb pontot szereztek, mint ezek alapján várható lett volna. Idén sokkal jobbak ebben, 10 pont lenne az xP-jük, ehelyett 14 ponttal állnak az ötödik helyen. Azaz a Fradi játékosainak sokkal rizikósabb hibázni, mintha tavaly találkozott volna a két csapat.

Az úgynevezett PPDA-érték, ami azt mutatja, milyen intenzitással nyomja az ellenfelet egy csapat, tavaly is és idén is a Fiorentinánál a legmagasabb az olasz bajnokságban, vagyis a Fradi biztosra veheti, hogy erőteljes letámadással kell számolnia a mérkőzésen. 

A firenzeiek nagyon pontosan passzolnak, 87 százalékban, van azonban egy olyan tényező is, ami a Fradi játékosai javára szól: ők gyorsabban passzolnak. A Fiorentina egyébként ebben a szezonban átlag meccsenként 1,9 gólt szerzett, és 1,3-at kapott. A Fradiról tudjuk, hogy az utóbbi időben ontja a gólokat, kérdés azonban hogy egy a labdát nagy arányban birtokló és letámadó ellenfél ellen mennyi helyzetet tudnak kialakítani.

Ami a felállást illeti, legutóbbi nemzetközi mérkőzésein a Fiorentina a Rapid Wien ellen 4-4-1-1-et, illetve 4-2-3-1-et játszott, a csoportban szereplő holland Genk ellen pedig az idegenben 2:2-re zárult mérkőzésen 4-3-3-at. A Rapid ellen labdabirtoklásban abszolút fölényben játszottak, a Genk azonban kihozta nagyjából egyenlőre. 

A stadion nem híres, de hangos

A Fiorentina 43 ezer férőhelyes stadionját, a lassan százéves Stadio Artimio Franchit legutóbb tíz éve újították fel, de nem lett tökéletesen tartós az eredmény, ezért a csütörtöki találkozóra csak 34 ezer szurkoló fér be.

A lelátón 2300 lehet a vendég, a Fradi szurkolói információk szerint pár napja 1850 eladott jegy körül tartott, azaz nem kizárt, hogy tele, vagy majdnem tele lesz a vendégszektor.  

A Konferencia-liga más kávéház: csak hibátlan csoportkörrel kereshet újabb egymilliárdot a Fradi

A legjövedelmezőbb egyértelműen az, ha egy csapat minél tovább jut a Bajnokok Ligájában. Tavaly az FTC az elitsorozat utolsó selejtezőköréből került át az Európa-ligába, amelynek a playoffját megnyerte. Idén tehát ötmillió eurót (1,91 milliárd forint) kapásból bukott, hiszen ennyi illette volna meg csak azért, ha a BL-rájátszásban is pályára lép. A Ferencvárosnak idén be kell érnie a Konferencia-ligával, amelyben a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is 2,94 millió euró, azaz kicsivel több mint 1,1 milliárd forint a rajtpénz.