Sportgazdaság

Liverpooli botrány: új kameraszöget tesztelnek Angliában, hogy ne ismétlődhessen meg Szoboszlaiék drámája

Azt követően, hogy Szoboszlai Dominik és a Liverpool egy botrányos hibát követően vereséget szenvedett a Premier League-ben, a liga egy új kameraszöget tesztel a hét végén. Az Arsenal–Manchester City-rangadón próbálják ki a game mode kameraszöget. Ennek lényege, hogy a kamera a pálya hosszában követi a labda útját, így tértorzulás nélkül lesz látható a játékosok elhelyezkedése a pályán. A game mode látószöget a EA Sports FC 24 videójátékból emelik át az igazi fociba.

Az Arsenal–Manchester City szuper rangadón tesztelik először élesben a game mode nevű új kameralátószöget a Premier League-ben. A kamerabeállítást az EA Sports FC 24 című videójátékból emelik át a valóságos fociba.

SZOBOSZLAI Dominik; DIJK, Virgil vanLondon, 2023. szeptember 30.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa (j) és csapattársa, Virgil van Dijk a Tottenham Hotspur elleni mérkőzés végén az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. szeptember 30-i játéknapján Londonban. A Tottenham 2-1-re győzött.
MTI/EPA/Neil Hall
Szoboszlai Dominik és a Liverpool számára rendkívül keserű vereséggel ért véget a szeptember 30-i Tottenham elleni rangadó. Az emberhátrányba került Vörösöknek sikerült megszerezniük a vezetést, azonban egy emberi hiba miatt a VAR nem adta meg Luis Diaz gólját. Az ilyen hibák elkerülése érdekében a Premier League egy új, game mode nevű kameraszöget tesztel most vasárnap az Arsenal–Manchester City-rangadón.
Fotó: Neil Hall

Az új látószög lényege, hogy egy kamera oldalasan, a pálya szélső hosszában követi a labda útját. 

Ennek köszönhetően a képernyőkön térbeli torzítás nélkül lesznek láthatók a játékosok és a labda, így a lesszituációk elméletben egyértelműen megállapíthatók lesznek 

írta meg a The Athletic.

Az új kameraszöghöz szükséges eszközöket az Emirates stadionba szerelték fel, az első tesztet a múlt hét végén már el is végezték, az Arsenal és a Liverpool női szuperliga-mérkőzésén. Amennyiben október 8-án, vasárnap az Arsenal–Manchester City-rangadón is sikeresen debütál a rendszer, akkor a szezon hátralévő részében alkalmazni fogják az Arsenal hazai meccsein. A game mode látószög a Sky Sports Football csatornán lesz először elérhető. Az új rendszer később az összes brit és nemzetközi műsorszolgáltató számára elérhető lesz.

Az angol bajnokság folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel még inkább javítható a szurkolói élmény

– mondta a Premier League médiaműveletekért és az innovációért felelős vezetője, Rachael Nightingale.

Szoboszlai Dominik csapatát, a Liverpoolt rendesen megszívatta a VAR

A londoni Tottenham Hotspurs múlt héten szombaton, szeptember 30-án fogadta a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpoolt. A rangadó Kiemelt fontosságú volt, hiszen a Vörösök a tabella élére ugorhattak volna egy győzelemmel, miután az éllovas Manchester City kikapott a Wolvestól.

A mérkőzést a Sarkantyúsok nyerték, azonban ez részben egy kapitális hibának is köszönhető. A mérkőzés 26. percében a játékvezető kiállította Curtis Jonest, azonban ez nem törte meg a Liverpool lendületét, és a 34. percben Luis Diaz góljával vezetést szerzett a csapat. A találat a visszajátszások alapján egyértelműen érvényes volt, azonban a partjelző intett a zászlójával, így lesszituáció miatt vizsgálódott a VAR-szoba. Pontosabban vizsgálódott volna, de a videóbírót felügyelő kollégák nem vették észre, hogy a játékvezető lesállás miatt nem adta meg a gólt, és nem jelezték, hogy felülírják a döntését. 

A botrányos esetet követően a Liverpool edzője, Jürgen Klopp közölte, hogy a mérkőzés újrajátszása lenne az egyetlen elfogadható döntés, de erre természetesen nem fog sor kerülni.

Az új game mode kameraszög az ilyen hibák elkerülése miatt válhat a sport részévé, amennyiben sikeresen vizsgázik a vasárnapi, Arsenal–Manchester City-rangadón.

 

Arsenal Manchester City Szoboszlai Dominik Premier League Liverpool
Kapcsolódó cikkek