Sportgazdaság

Tíz hónapra eltiltották a játéktól a saját magára fogadó olasz sztárfocistát

A Newcastle United még a nyáron igazolta le 63 millió euróért Sandro Tonalit. Az olasz focistáról menet közben kiderült, hogy még az AC Milanban a saját csapatára fogadott. Tonali tíz hónapos eltiltást kapott.

Illegális sportfogadás miatt 10 hónapra eltiltották a labdarúgástól Sandro Tonalit, az angol bajnokságban szereplő Newcastle United olasz válogatott futballistáját.

Newcastle United FC v Borussia Dortmund: Group F - UEFA Champions League 2023/24NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - OCTOBER 25: Sandro Tonali of Newcastle in action during the UEFA Champions League match between Newcastle United FC and Borussia Dortmund at St. James Park on October 25, 2023 in Newcastle upon Tyne, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Fotó: Michael Regan / Getty Images

Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke csütörtökön Rómában jelentette be a 23 éves játékosra vonatkozó ítéletet, és hozzátette, a szövetség és a futballista ügyvédei között létrejött megállapodásnak megfelelően Tonalinak nyolc hónapig tartó terápián is részt kell vennie. Ez azt jelenti, hogy 

a középpályás számára véget ért a mostani szezon, és lemarad a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságról is, amelyre a címvédő olasz együttes még nem jutott ki.

A döntést és a terápiára vonatkozó megállapodást még az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) sportbíróságának is jóvá kell hagynia.

Súlyos büntetésre számíthat a Premier League-csapat a pénzügyi szabályok megsértése miatt

Az angol labdarúgás első osztályában, a Premier League-ben szereplő Everton a gyanúk szerint megsértette a liga pénzügyi és fenntarthatósági szabályait, ami miatt akár 12 pont levonásra is számíthat. Az Everton annak a két klubnak az egyike, amelyik még soha nem esett ki a Premier League-ből, azonban a büntetéssel nagyon valószínűvé válna ez a forgatókönyv.

Tonali korábban elismerte, hogy az AC Milannal töltött ideje alatt saját csapatára is kötött fogadásokat. A futballista a nyáron váltott klubot, 63 millió euróért vásárolta meg a Newcastle.

Tonali mellett honfitársa, az Aston Villában játszó Nicolo Zaniolo ellen is vizsgálat indult, múlt kedden pedig Nicolo Fagioli, a Juventus játékosa kapott hét hónapra szóló eltiltást, valamint 12 500 eurós pénzbüntetést illegális sportfogadás miatt.

A Premier League-ben szereplő Brentford csatárát, Ivan Toney-t még májusban tiltották el 2024 januárjáig, szintén sportfogadások miatt. Toney-ról kiderült, hogy 232 alkalommal szegte meg a sportolókra vonatkozó fogadási szabályokat azzal, hogy a mérkőzések előtt saját magára fogadott.

 

Premier League Sandro Tonali illegális sportfogadás Newcastle United labdarúgás
Kapcsolódó cikkek