Sportgazdaság

A 70 évvel ezelőtti 6-3 indíthatta el az angol válogatottat a világbajnoki címig vezető úton

A labdarúgás történetének egyik legikonikusabb meccse pontosan hetven évvel ezelőtt történt. Az Aranycsapat 1953. november 25-én esélytelenként lépett pályára a Wembley stadionban, és végül 6-3-ra legyőzte az angol válogatottat. A szakírók úgy gondolják, hogy ez a kijózanító vereség indította el az angolokat azon az úton, amelynek a végén megnyerték a világbajnokságot.

Napra pontosan hetven éve, hogy az Aranycsapat a Wembley stadionban 6-3-ra legyőzte az angol válogatottat a futball történetének egyik legikonikusabb mérkőzésén. Ez volt az első eset, hogy az angol nemzeti tizenegy vereséget szenvedett el hazai pályán egy nem brit ellenféltől. Az angol sport, különösen a labdarúgás szakértői között többen úgy gondolják, hogy az 1953. november 25-én elszenvedett vereség indította el az angol focit azon az úton, amelynek a végén megnyerték a világbajnokságot 1966-ban.

 

A 6-3 nemcsak egy vereség volt az angol válogatott életében, hanem egy kijózanító megrázkódtatás. A The Guardian tíz évvel ezelőtt ugyanezen a napon elemezte az akkor hatvanéves vereséget, és arra jutott, hogy akkoriban az angol foci szereplői önelégültségükben elzárkóztak a sportvilág többi részétől, és képtelenek voltak fejlődni. A magyar csapat nagyszerű játéka, a hat bekapott gól és a hazai vereség egyszerre kellett ahhoz, hogy az angol focisták és edzők ráébredjenek, változtatniuk kell az addigi felfogáson, vagy végérvényesen lemaradnak Európa többi futballnemzete mögött.

Ezt a nézetet vallja az angol sportszakíró, Jonathan Wilson is, aki a Kossuth rádiónak adott interjújában fejtette ki a 6-3 hatását az angol labdarúgásra. 

Tulajdonképpen akkor kezdődött el az a forradalom, amely végül az 1966-os vb-győzelemhez vezette Angliát. Ez volt az a nap, amikor kénytelenek voltunk felismerni, hogy a régi módszereink nem elég jók, nem működnek, változtatni kell rajtuk

– mondta Wilson. Szerinte a vb-sikerhez az is kellett, hogy a válogatott későbbi szövetségi kapitánya, Alf Ramsey, aki tagja volt a 6-3-as vereséget elszenvedő csapatnak, sokat tanult a magyaroktól. 

Drámai végjáték: kijutott a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

Döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott Bulgária ellen, s ezzel kijutott a 2024-es németországi Európa-bajnokságra.

Wilson kifejtette, az évszázad mérkőzése nemcsak annyiról szólt, hogy valaki jobb az angoloknál, amit amúgy korábban nem voltak hajlandók elfogadni, hanem olyan hatalmas volt a tudásbéli különbség, amit nem lehetett nem észrevenni. Úgy vélte, ez egy kijózanító pofon volt, ami által rájöttek az emberek, hogy a WM túl régi vágású, elavult szemlélet, ezért változtatni kell. Példaként említette, hogy a sokkoló vereség után hamar elkezdtek kísérletezgetni, így Don Revie úgy játszott a Manchester Cityben, mint Hidegkuti az Aranycsapatban, azaz visszavont csatárként.

A magyarok 6-3-as sikere megváltoztatta a focit

Érdekesség, hogy bár 2013-ban több brit sportlap is megemlékezett a 6-3-ról, idén, a 70. évfordulón egyetlen cikk sem született a témában a szigetországban. Azonban a FIFA nem felejtette el a történelmi jelentőségű mérkőzést, és egy hosszú cikkben elemzik az évtizedekkel ezelőtti meccset.

 

A FIFA is úgy látja, hogy az Aranycsapat képes volt megtörni az angol arroganciát, ami megakadályozta, hogy az oroszlános együttes fejlődhessen a labdarúgásban. Angliában mindenki számára világossá vált, hogy nem az ő válogatottjuk a legjobb. Ezt azelőtt soha egy angol se ismerte volna el.

Az Aranycsapat ebben a felállásban játszotta le a legendás, 1953-as angolok elleni 6-3-at:

  • 1 Grosics Gyula
  • 2 Buzánszky Jenő
  • 3 Lóránt Gyula
  • 4 Lantos Mihály
  • 5 Bozsik József
  • 6 Zakariás József
  • 7 Budai II. László
  • 8 Kocsis Sándor
  • 9 Hidegkuti Nándor
  • 10 Puskás Ferenc
  • 11 Czibor Zoltán

 

foci Aranycsapat magyar válogatott labdarúgás
Kapcsolódó cikkek