Sportgazdaság

Az olasz bajnokság a legerősebb, a magyar éppen befért a top ötvenbe

Az olasz Serie A lett a világ legerősebb futballbajnoksága a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS felmérése alapján 2023-ban. Az olasz liga tavaly az ötödik helyen állt ezen a listán, akkor a szervezet a brazil élvonalat tartotta a legjobbnak. A magyar NB I. a tavalyi évhez képest hat helyet javított, így már sikerült bejutnia a top 50-be. A legértékesebb bajnokságnak magasan az angol Premier League számít.

A világ legerősebb nemzeti futballbajnoksága jelenleg az olaszoké, a magyar NB I. a 48. az IFFHS-nél, amely most tette közzé 2023-as ranglistáját.

Juventus v US Sassuolo - Serie A TIMDanilo is celebrating during the Serie A football match between Juventus FC and US Sassuolo at Allianz Stadium in Turin, Italy, on January 16, 2024. (Photo by Alberto Gandolfo/NurPhoto) (Photo by Alberto Gandolfo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet 1991 óta nyilvántartott erősorrendjében a Serie A 12. alkalommal végzett az élen, legutóbb 2020-ban volt az első.

A tavalyi ötödik helyéről előretörő olasz élvonal mögött az angol Premier League következik, amely hét éven belül hatodszor végzett másodikként, és időközben egyszer, 2019-ben első is volt. A 2023-as sorrend harmadikja – akárcsak 2022-ben – a spanyol La Liga, az eddigi éllovas brazil bajnokság, a Série A a negyedik helyre esett vissza.

A magyar NB I. hat pozíciót javítva a 48. helyet foglalja el a száz nemzeti bajnokságot rangsoroló IFFHS-listán, 

a top 20-ba 14 európai bajnokság fért be.

A világ legerősebb nemzeti bajnokságai 2023-ban
 

 

Mennyit érnek a legerősebb labdarúgó-bajnokságok?

Az IFFHS listája a legerősebb bajnokságokról nagymértékben eltér a legértékesebbek rangsorától – erről a Transfermarkt adatai árulkodnak.

A legértékesebb futballbajnokság magasan az angol Premier League (PL) 10,96 milliárd euróval. 

Az angol első osztály értékben messze felülmúlja az összes többi ligát: a második helyen szereplő olasz Serie A-nál több mint kétszer értékesebb a liga. A PL-ben 568 focista játszik, a legértékesebb a norvég Erling Haaland 180 millió eurós becsült értékkel.

Érték szempontjából a második helyen a spanyol első osztály, a La Liga áll 4,94 milliárd euróval: ott 499 játékost regisztráltak, közülük a legdrágább a Real Madrid angol középpályása, Jude Bellingham ugyancsak 180 millió euróval.

A harmadik legértékesebb bajnokság a már említett olasz Serie A, amely az IFFHS szerint a legerősebb. A teljes bajnokság értéke 4,63 milliárd euró. Az olasz első osztályban 559 játékos rúgja a bőrt, közülük a legértékesebb az Inter argentin csatára, Lautaro Martínez 110 millió euróval.

A top 5 európai liga közül még a német és a francia első osztályt kell megemlíteni. A Bundesliga értéke 4,4 milliárd euró, és a legdrágább játékos a Bayern München által nyáron szerződtetett angol Harry Kane 110 millió euróval. A francia élvonal, a Ligue 1 értéke 3,7 milliárd euró, a legfontosabb és legértékesebb játékosa pedig nyilván a 180 millió euróba kerülő Kylian Mbappé, akinek viszont lejár a szerződése a PSG-nél.

A magyar NB I. értéke messze elmarad a felsorolt ligákétól,

141,46 millió eurót kóstál. 

Az NB I. 333 játékost foglalkoztat, akik közül 142-en nem magyar állampolgárok. A legértékesebb játékos a Ferencváros középpályása, Kristoffer Zachariassen, az értékét 4,5 millió euróra becsülik.

A 2023 nyarán rengeteg pénzzel telepumpált szaúdi bajnokság jelenleg 1 milliárd eurót ér.

Ennyit a szaúdi álomról – már jönnek is vissza Európába a futballsztárok

Úgy tűnik, nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szaúdi focibajnokságnak, amelynek klubjai majd egymilliárd eurót költöttek tavaly játékosvásárlásra, ám a világsztárok máris jönnének vissza Európába. Ennyit tesz, hogy nagy a meleg és a páratartalom, alacsony a játék színvonala, rosszak a pályák és kevés a néző. Mindezt a horribilis fizetések sem ellensúlyozzák.

 

 

Premier League futballbajnokság seria a NB I
Kapcsolódó cikkek