Sportgazdaság

Csak erre a listára fel ne kerüljön Szoboszlai Dominik

Januári sérülése után Szoboszlai Dominiknek ki kellett hagynia az Arsenal elleni rangadót, miután kiújult a combsérülése. A magyar válogatott kapitányára Jürgen Klopp szerint egy alapos kivizsgálás vár. A Világgazdaság megnézte azokat a játékosokat, akiknek a karrierjét kettétörték a visszatérő sérülések.

Szoboszlai Dominik kihagyta a Liverpool vasárnapi rangadóját az Arsenal ellen. A fontos hiányzókkal küzdő Vörösök végül elszenvedték idei második vereségüket a bajnokságban, az Ágyúsok 3-1-re múlták felül Jürgen Klopp fiait. Ezzel az Arsenal visszatért a bajnoki címért folyó versenybe, a Liverpool pedig aggódhat, hiszen a magyar válogatott csapatkapitánya rövid időn belül a második kisebb sérülésével bajlódik.

Liverpool, 2024. február 1.Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol labdarúgó-bajnokság Liverpool FC-Chelsea mérkőzésén Liverpoolban 2024. január 31-én.MTI/EPA/Adam Vaughan
Szoboszlai Dominikre alapos kivizsgálás vár, miután kiújult a januári combsérülése.
Fotó: Adam Vaughan  /EPA / MTI

Szoboszlai a január nagy részét kénytelen volt kihagyni egy combsérülés miatt, Kloppnak öt meccsen kellett nélkülöznie a játékost. Dominik a Norwich elleni FA-kupa-meccsen már csereként pályára léphetett, majd a Chelsea elleni bajnokin kezdőként kapott szerepet. Ez utóbbi meccsen a magyar kapitány gólt is szerzett. A Chelsea elleni mérkőzés után viszont kiújulhatott a korábbi sérülés, Jürgen Klopp azt mondta, hogy a játékos a combhajlítójában érzett fájdalmat, emiatt pedig alapos kivizsgálásra lesz szükség.

Szoboszlai Dominiknek még a Red Bull Salzburg és az RB Leipzig játékosaként volt egy súlyos sérülése, ami miatt több mint fél évet és 60 meccset kellett kihagynia. 

Később már nem bajlódott sérülésekkel, folyamatosan pályán tudott lenni. A mostani combprobléma viszont aggodalomra adhat okot. Számos ígéretes fiatal játékos karrierjét árnyékolták be visszatérő sérülések, így egy emberként szoríthatunk a válogatottunk kapitányáért, hogy minél előbb jöjjön rendbe a mostani sérülése.

Játékosok, akiknek a karrierjét sérülés tette tönkre

A 90min sportoldal állított össze egy listát azokról a játékosokról, akiknek a karrierje sérülés miatt szakadt meg. A felsorolásban számos olyan fiatal ígéret van, akiket igazi sztárnak jósoltak, de végül nem tudták beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Ronaldo

Ronaldo Luis Nazário de Lima, vagy ahogy Magyarországon emlegetni szokás, a brazil Ronaldo a világ egyik leghíresebb játékosa volt. A 90-es évek végének talál legmeghatározóbb játékosa, aki úgy lett világszerte ismert, hogy legjobb éveiben egy térdsérülés hátráltatta.

Brazilian retired footballer, Ronaldo Luis Nazario de Lima aka Ronaldo, poses after receiving a "Player Career Award" during the 10th edition of the Dubai Globe Soccer Awards on January 3, 2019 in Dubai. (Photo by Fabio FERRARI / La Presse / AFP) / Italy OUT - China OUT
Ronaldo.
Fotó: Fabio Ferrari / La Presse / AFP

A brazil csatár jobb térdében történt ínszakadás, ami miatt öt hónapot kellett kihagynia. 2000-ben visszatért a pályára az Inter játékosaként, azonban a visszatérő meccsén a Lazio ellen hét perc után ismét elpattant a szalag a térdében. Ezt követően két műtéten és húsz hónap rehabilitáción esett át. Ronaldo a 2002-es világbajnokságra épült fel, ahol nagyszerű formában focizott, majd nem sokkal később a Real Madridba igazolt, ahol a Galaktikusok tagja lett. Később visszaigazolt Olaszországba, az AC Milanhoz, ahol újabb térdsérülés szenvedett el, és kilenc hónapot kellett kihagynia.

Ronaldo mögött egy fantasztikus karrier áll, amit több sérülés is hátráltatott.

Ronaldo a karrierje során 1324 napot és a 224 meccset hagyott ki sérülés miatt.

Michael Owen

Az Aranylabdás Michael Owen az angol labdarúgás legnagyobb sztárja lehetett volna Alan Shearer óta. Rendkívül fiatalon lett angol válogatott, illetve a Liverpool oszlopos tagja. Owen szintén a 90-es évek végének, illetve a 2000-es évek elejének a meghatározó játékosa volt, azonban a karrierje neki sem úgy alakult, ahogy azt sokan remélték.

WOLVERHAMPTON, ENGLAND - DECEMBER 05: TV pundit and former footballer, Michael Owen looks on as he speaks prior to the Premier League match between Wolverhampton Wanderers and Burnley FC at Molineux on December 05, 2023 in Wolverhampton, England. (Photo by David Rogers/Getty Images)
Michael Owen.
Fotó: David Rogers / Getty Images

Owen sokat bajlódott izomsérüléssel, majd a 2006-os világbajnokságon egy rossz lépés következtében térdszalagszakadást szenvedett el. A csatár kilenc hónap kihagyás után térhetett vissza a pályára, de már sosem szerezte vissza a liverpoolos formáját. Még volt egy utolsó nagy dobása a Manchester Unitedben, majd 2013-ban bejelentette, hogy visszavonul a profi labdarúgástól.

Michael Owen karrierje során 868 napot és 179 meccset hagyott ki sérülés miatt.

Abou Diaby

A labdarúgás történetének egyik, ha nem a legszerencsétlenebb játékosa a francia középpályás, Abou Diaby. A játékos 19 évesen igazolt az Arsenalhoz 2006-ban, ahol következő sztárt látták benne. A rendkívül technikás francia igazi kincs lehetett volna az Ágyúsok számára, de az élet közbeszólt. 2006 és 2017 között, az Arsenal és a Marseille játékosaként összesen 21 sérülést szedett össze. Végül a rengeteg műtét miatt Diaby egyik lába majdnem egy centiméterrel rövidebb lett, mint a másik.

Marseille's French midfielder Abou Diaby delivers a press conference on March 16, 2016, at the Robert Louis-Dreyfus training centre in Marseille, southeastern France. Diaby, who has not played a professional match since November 2014 and gone through a period of injuries, said he is "ready play" on March 16. (Photo by Franck PENNANT / AFP)
Abou Diaby.
Fotó:  Franck Pennant / AFP

Diaby karrierje során 1 747 napot és 414 meccset hagyott ki sérülés miatt.

Marco van Basten

Furcsa belegondolni, hogy egy karrier végéről beszéljünk egy olyan játékos esetében, aki három Aranylabdát is bezsebelhetett. Van Basten a 80-as évek egyik legfontosabb játékosa volt, aki 1992-ig Milanban is halmozta a sikereket. Olaszországi pályafutása során a sorozatos bokasérülések azonban lehetetlenné tették a játékát. Van Basten 1993 és 1995 között egyáltalán nem lépett pályára, és 28 évesen kénytelen volt szögre akasztani a stoplist.

AMSTERDAM, NETHERLANDS - MARCH 1: Marco Van Basten during the Dutch Eredivisie  match between Ajax v AZ Alkmaar at the Johan Cruijff Arena on March 1, 2020 in Amsterdam Netherlands (Photo by Erwin Spek/Soccrates/Getty Images)
Marco van Basten.
Fotó: Getty Images

Van Basten karrierje során 816 napot volt sérült, ezalatt 125 meccset kellett kihagynia.

Marco Reus

A labdarúgás világa sokkal kevesebb lett azzal, hogy nem láthattuk még többet játszani Marco Reust. A német játékos a klubhűség egyik utolsó bástyája, aki 2012 óta a Dortmundban játszik, és soha nem csábult el a gazdag ajánlatoktól. Bár mindig is sérülékeny volt, a játékos dortmundi karrierje mégis felfelé ívelt egészen 2014-ig, amikortól sorozatban jöttek a sérülései. A nagyszerű német középpályás végül nem futotta be azt a karriert, amit a sors szánhatott volna neki. 

13 January 2024, Hesse, Darmstadt: Soccer: Bundesliga, SV Darmstadt 98 - Borussia Dortmund, Matchday 17, Merck Stadium at Böllenfalltor. Dortmund's scorer Marco Reus celebrates the goal for 0:2. Photo: Uwe Anspach/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to utilize or have utilized photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Marco Rues.
Fotó: Uwe Anspach / DPA / AFP

Reus eddig összesen 69 sérüléssel bajlódott, és több mint 200 meccset kellett kihagynia.

 

 

Szoboszlai Dominik liverpool labdarúgás sérülés
Kapcsolódó cikkek