A Ferencváros a harmadik számú európai labdarúgó-kupasorozat, a Konferencia-liga (EKL) rájátszásában az Olimpiakosz Pireusz otthonában lép pályára csütörtökön 18.45-kor. A magyar bajnok – aki még veretlen az EKL-ben – az F csoportban végzett másodikként az olasz Fiorentina mögött, míg a görögök az Európa-liga A csoportjának harmadik helyezettjeként kerültek át a sorozatba.

VARGA Barnabás; KATONA Bálint
Varga Barnabás és Katona Bálint az Olimpiakosz stadionjában.
Fotó: Illyés Tibor

Jól keresett a Fradi, de a továbbjutás is ér némi aprót

A Ferencvárosi Torna Club a sorozatban kétszer győzött, négyszer döntetlent játszott, ami a tíz pont mellett – a koefficiens pontok alapján – 6 378 400 eurós (körülbelül 2,5 milliárd forint) bevételt hozott. A nagyobb összegek a kieséses szakaszban érhetőek el, amelyben

  • a 16 közé jutás 600 ezer (233,47 millió forint),
  • a 8 közé jutás 1 millió (389,11 millió forint),
  • a 4 közé jutás 2 millió (778,23 millió forint),
  • a döntőbe jutás pedig 3 millió eurót (1,167 milliárd forint) ér.

Nagybevásárlás után a Ferencváros ellenfele

Az Olimpiakosz alaposan bevásárolt télen, nyolc játékos is érkezett a keretükbe, de az EKL-be csak hármat nevezhetett utólag, így többek között kimaradt a Portótól kölcsönbe érkezett portugál Fran Navarro. Szintén a Portótól érkezett David Carmo, a Bragától André Horta, a Benficától pedig Chiquinho, ők hárman már a Fradi ellen is játszhatnak.

Több mint kétszeresét éri a görög játékoskeret

A hazaiak keretének piaci értéke (116,8 millió euró) mintegy 64 millió euróval, vagyis majdnem 25 milliárd forinttal több a Ferencvárosénál (52,4 millió euró). A játékosok értéke között is nagy a különbség: a Pireuszhoz kölcsönbe érkezett portugál David Carmot 14 millió euróra taksálja a Transfermarkt, míg Dibusz Dénesnek a 13 millió eurót érő szintén portugál Daniel Podence lövéseire is kell figyelnie.

A magyar bajnok 3 legdrágább játékosa nem ér annyit, mint a legértékesebb pireuszi: a norvég Kristoffer Zachariassen (4,5 millió euró), a mali Adama Traoré (4 millió euró) és az ecuadori Cristian Ramírez (3,5 millió euró) összeadva 12 millió eurót tesz ki.

Az Olimpiakosz pár hete még padlón volt – remélhetőleg nem ma este kapnak szárnyra.
Fotó: Belga via AFP

Káosz a görögöknél, de ez nehezítheti a Fradi felkészülését

A napokban írtunk róla, hogy áll a bál az Olimpiakosz Pireusz labdarúgócsapatánál, miután a szezon közepi sportigazgató-csere után elküldték a görög csapat portugál edzőjét, Carlos Carvalhalt is, akinek a helyére a spanyol José Luis Mendilibar érkezett. Utóbbi csütörtökön debütál a Konferencia-liga playoffjában.

Szintén a mérkőzéshez kapcsolódó hír, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentett be, hogy öt magyar konzul is jelen lesz a helyszínén, akik szükség esetén segítséget nyújthatnak a hazánkból érkező szurkolóknak.

A Konferencia-liga teljes sorsolása:

  • Strum Graz–Slovan Bratislava
  • Union SG–Eintracht Frankfurt
  • Olympiakosz–Ferencváros
  • Servette–Ludogorec
  • Real Betis–Dinamo Zagreb
  • Ajax–Bodo/Glimt
  • Molde–Legia Varsó
  • Maccabi Haifa–Gent

A visszavágót február 22-én rendezik majd a Groupama Arénában.