Sportgazdaság

Párizs 2024: sokkal több közpénzbe kerül az olimpia, mint tervezték

Már közel kétmilliárd euróval nőtt meg a párizsi olimpia költése közpénzből. A rendezési költségek becsült összege körülbelül kilencmilliárd euró, amelynek egy részét szponzorok állják.

A jelenleg becsült három helyett akár ötmilliárd euróra is rúghatnak a nyári párizsi olimpia költségei közpénzből – jelentette ki a francia számvevőszék elnöke.

TOURISM IN PARIS
Párizs már nagyban készül az olimpiára / Fotó: AFP

Az Inside the Games portál idézte Pierre Moscovici vélekedését, aki a France Internek nyilatkozva beszélt a kiadások további növekedéséről. A párizsi kormány eredendően 1,7 milliárd eurónyi közpénzt szánt az ötkarikás játékokra,

ám az összeg a legutóbbi időben is jócskán megugrott a rendőrök olimpiával kapcsolatos bónuszának kifizetése miatt.

Csak ez az egy tétel mintegy 500 millió euróval emelheti a közszámlát – írta a portál.

A cikk szerint négy hónappal a nyári játékok rajtja előtt a rendezési költségek becsült összege körülbelül 9 milliárd euró, ennek kisebb része állami pénz, nagyobb részét szponzorok, különböző magáncégek állják.

Párizs már nagyban készül az olimpiára, összesen hét ideiglenes létesítményt építenek fel a francia fővárosban a főbb látványosságok környékén. A strandröplabdapálya például az Eiffel-toronynál lesz.

A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban már július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbimeccsek.

Ezen a streamingplatformon követheti nyáron a párizsi olimpiát

Idén májusban nálunk is elstartol a Max, az HBO Max utódja, és számos új tartalmat hoz magával.

 

francia párizsi olimpia közpénz
Kapcsolódó cikkek