A londoni felsőbb bírósághoz fordult Felipe Massa, a brazilok volt Forma–1-es versenyzője, aki az F1, a kereskedelmi jogait akkoriban birtokló brit Bernie Ecclestone, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellen indított pert az általa elveszített 2008-as világbajnoki cím miatt.

Brazilian Formula One driver Felipe Massa of Ferrari celebrates in the podium after winning the Brazilian Gran Prix, at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil, on November 2, 2008. British Lewis Hamilton was crowned Formula One champion after finishing fifth in the race.    AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA (Photo by VANDERLEI ALMEIDA / AFP)
Forma-1 Felipe Massa
Felipe Massa nem adja fel: a tárgyalóasztalnál küzd a 2008-as Forma–1-es vb-címért.
Fotó: Vanderlei Almeida / AFP

A 42 éves expilóta azt szeretné elérni, hogy nyilvánítsák őt a 2008 vb győztesének, illetve térítsék meg azt a – fizetésből, reklámokból és szponzorációból összetevődő – bevételkiesést, amely meglátása szerint 64 millió fontra (mintegy 29,5 milliárd forint) rúg, és amelytől azért esett el, mert 2008 után nem tudta világbajnokként folytatni pályafutását.

A 2008-as világbajnokságot az azóta hétszeres bajnok és 2025-től épp Massa akkori munkáltatójánál, a Ferrarinál versenyző brit Lewis Hamilton nyerte egypontos különbséggel úgy, hogy az idényzáró Brazil Nagydíjon a hazai közönség előtt szereplő Massa győzött, de az akkor még a McLarennel versenyző Hamilton az esős verseny utolsó körének végén feljött az ötödik helyre, és ezzel egy ponttal megelőzte riválisát az összetett élén.

A tizenegyszeres futamgyőztes Massa nem is ezt kifogásolja, hanem azt az esetet, amely egy korábbi botrány kapcsán már kirobbant, és súlyos következményekkel járt. A 2008-as Szingapúri Nagydíjról ugyanis később kiderült, hogy a szintén brazil Nelson Piquet Jr.-t az akkori renault-s csapatfőnök, Flavio Briatore arra utasította, hogy szándékosan hajtson a falba, a baleset miatt ugyanis a pályára küldték a biztonsági autót, ez pedig lehetőséget teremtett a spanyol Fernando Alonsónak, hogy a másik Renault-val megnyerje a viadalt. Azon a versenyen Piquet ütközésekor Massa állt az élen, de az eset nyomán és egy elrontott kerékcsere miatt végül pontot sem szerzett, ez pedig a végelszámolásnál sokat számított.

„Mindig mondtam, hogy a végsőkig küzdeni fogok. A FIA és a Forma–1 irányítói úgy döntöttek, hogy semmit sem tesznek az ügyben, így nem maradt más választásunk, mint a bíróságon követelni ennek a történelmi igazságtalanságnak a korrigálását. Minden további az ügyvédek feladata, őket pedig teljes mértékben felhatalmaztam arra, hogy tegyenek meg mindent, ami szükséges ahhoz, hogy az igazság utat törjön magának a sportágban” – nyilatkozta most Massa.

A Forma–1-et irányító Formula One Management (FOM) és a FIA egyelőre nem reagált a témában a Reuters brit hírügynökség megkeresésére.

Ennyi a Forma–1-es versenyzők fizetése 2024-ben

A három legjobban kereső pilóta az F1-ben Lewis Hamilton, Max Verstappen és Fernando Alonso. Megnéztük, hogy mekkora a maradék 17 Formula–1-es versenyző fizetése 2024-ben. A felsorolásból hiányoznak a különböző bónuszok.

A benyújtott kereset szövege nem ismert, de sajtóinformációk szerint Massa és az ügyvédei azt akarják, hogy a FIA ismerje el, saját szabályzatát szegte meg azzal, hogy nem vizsgálta ki azonnal a Szingapúri Nagydíjon történteket. Az eset 2009-ben került napvilágra Nelson Piquet Jr. vallomása nyomán, és a sportág egyik legnagyobb botrányához vezetett, Briatorét pedig emiatt örökös eltiltással büntették.

Massa azt is hangsúlyozta, hogy Ecclestone korábban az F1 Insider című német szaklapnak azt nyilatkozta, a brazil versenyzőnek világbajnoknak kellett volna lennie, és megfosztották a címtől, amit megérdemelt volna.

A most 93 éves brit üzletember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az eset történtekor nem állt rendelkezésre elegendő információ az ügy kivizsgálásához és a verseny törléséhez. Ecclestone tavaly augusztusban azt mondta a Reutersnek, nem emlékszik arra, hogy valóban ezt nyilatkozta volna.

Megpróbáltunk peren kívül megegyezni, de nem jártunk sikerrel, ezért nem maradt más lehetőségünk, mint bíróságra vinni az ügyet

– írta közleményében az üggyel foglalkozó Vieira Rezende Advogados brazil ügyvédi iroda.

Massa azt is állította, hogy 1,7 millió fontos bónuszpénztől esett el, amit a Ferraritól kapott volna a vb-címért.

A brazil versenyző 2008 után már nem nyert futamot a Forma–1-ben, 2009-ben pedig a Magyar Nagydíjon emlékezetes fejsérülést szenvedett, életét a magyar orvosok mentették meg. Massa 2017-ben fejezte be F1-es pályafutását.