Míg 104 brit élsportolónő azt mondta, hogy kényelmetlenül vagy nagyon kényelmetlenül érzi magát, addig csak 11 válaszolta azt, hogy jól vagy nagyon jól érzi magát azzal kapcsolatban, hogy a sportágában transznemű nők versenyezhetnek. Arról pedig, hogy mit éreznének, ha nyilvánosan beszélnének a témáról, 96 válaszolta azt, hogy kényelmetlenül vagy nagyon kényelmetlenül, a brit közszolgálati médium kutatásában, amelyben 28 sportág 615, 16 évnél idősebb élsportolóját kereste meg. Közülük 143-an válaszoltak, közük olimpikonok és transznők is.

Több élsportolónő ártalmasnak és tisztességtelennek tartja, ha férfiakból átoperált nőket, azaz transznemű nőket is beengednek női versenyszámokba.
Caster Semanya dél-afrikai középtávfutónőt  férfiakra jellemző tesztszeronszintje olimpiai bajnoki címig repítette 
Fotó: Fabien Dubessay / AFP

Bár a kutatás nem reprezentatív, az mégis beszédes, hogy a válaszadók 90 százaléka ellenezte, hogy transznemű nők is részt vehessenek a női kategóriák versenyein.

Többen ártalmasnak jellemezték és tisztességtelen feltételek megteremtéséről beszéltek azzal kapcsolatban, ha a férfiakból átoperált nőket is beengedik a nőnek születettek versenyszámaiba. Az ellenzők úgy vélik, hogy ez olyan, mintha visszamennénk az időben és a nőknek újból hátrányból kellene indulniuk.

A kutatás résztvevőinek véleménye lényegében arról oszlott meg, hogy a transznemű nők versenyezhetnek-e női kategóriákban tisztességtelen előny nélkül. Azaz arról, hogy a transznemű nők élveznek-e fizikai teljesítménybeli előnyt amiatt, hogy eredetileg férfinak születtek. Azoknak a férfiaknak, akik nővé nyilváníttatták magukat és női versenysportra adták a fejüket, tesztoszteroncsökkentőt kell szedniük. 

Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy külső beavatkozással mennyire képesek tompítani a férfias fizikai adottságokat.

Az első brit sportszervezet a British Triathlon volt, amely 2022-ben egy új, nyílt kategóriában lehetővé tette a transznemű sportolók versenyzését. Az elmúlt években mégis számos sportág vezetője az aggodalmaskodókra hallgatva inkább megtiltotta a transznemű nők élsportban történő versenyzését. 

Így van ezzel a British Cycling, a Rugby Football Union és a UK Athletics brit sporttestület is, valamint számos nemzetközi szervezet is. A World Athletics, a World Aquatics, a World Rugby és az International Cricket Council azon testületek közé tartoznak, amelyek szintúgy megtiltották a transzsportolóknak, hogy női kategóriában versenyezzenek nemzetközi eseményeken.

A 2021-es népszámlálási adatok szerint Anglia és Wales lakosságának 0,1 százaléka vallotta magát transznemű nőnek és ugyanennyi transznemű férfinak.