Sportgazdaság

Kiderült, ki öltözteti a magyar olimpikonokat – trükkös lesz a sportolók ruhája

A frissen aláírt megállapodás értelmében a Heavy Tools-ruháiban szerepelnek majd az olimpikonjaink és paralimpikonjaink Párizsban a megnyitó és a záró ünnepségen. Természetesen a piros, fehér, zöld színek dominálnak majd – de lesz némi trükk az összképben.

A Heavy Tools öltözteti a magyar küldöttséget Párizsban az idei olimpiai, illetve paralimpiai megnyitó és záró ünnepségen – jelentették be a gyártó fővárosi központjában, amelyet az idei Év irodája-versenyen közönségdíjjal jutalmaztak. A ruhakollekciót május 6-án, a Várkert Bazárban mutatják be a nagyközönségnek.

Gyulay Zsolt szerint a kényelem az olimpiai ruha legfontosabb jellemzője / Fotó: MOB Média / Szalmás Péter

Az olimpiai öltözködéshez fontos megjegyzés, hogy a versenyeken hordott sportruházatot – kevés kivételtől eltekintve – továbbra is az Adidas szállítja a sportolóinknak, viszont a protokolláris eseményeken, amilyen a megnyitó és a záró ünnepség is, külön ruházatot szoktak viselni az olimpikonjaink. Ezt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott olimpiára, Tokióra a pályázatot megnyerő NUBU készítette, most viszont a Heavy Tools fogja.

Már Párizst tervezzük és nagyon fontos, hogy a sportolóink mit viselnek, miben vonulnak a megnyitó ünnepségen

– mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Kifejtette, hogy szerettünk volna magyar beszállítóval megegyezni, sokakkal felvették a kapcsolatot és végül a Heavy Tools mellett döntöttek. Emlékeztetett, hogy a tavalyi Európa Játékokon ugyancsak Heavy Tools-ruhákban vonultak a mieink, ezt jó próbának minősítette.

Nyolc és fél órás lesz az olimpiai megnyitó Párizsban

A megállapodás nemcsak az olimpiai, hanem a paralimpiai csapatra is vonatkozik – Gyulay Zsolt elmondása szerint ez lesz az első alkalom, hogy a két küldöttség azonos gyártótól kapja a ruháit.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke más aspektusra is felhívta a figyelmet.

Az olimpiai és paralimpiai csapatnak azonos márkájú ruhái lesznek a megnyitóra / Fotó: MOB Média / Szalmás Péter

Szabó László az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála kreatív producere is, ebből a szakmai szemszögéből jelezte: 

az olimpiai megnyitó nézettsége versenyben áll a kiemelt döntőkével, ezért is fontos, milyen ruhában vannak a mieink. 

Megjegyezte, hogy a sportolóknak természetesen vannak egyéb igényeik is, elsősorban a kényelem, kivált, hogy az ilyen ceremóniák sokáig tartanak – Gyulay Zsolt becslése szerint idén Párizsban nyolc és fél óra lesz a megnyitó időtartama.

Magyaros színek – trükkös megoldással

Magáról a kollekcióról Herwerth Mónika, a Heavy Tools tervezője elmondta, hogy természetesen a magyar színek köré alkották meg a ruházatot – de némi csavarral. A piros, a fehér és a zöld nem egyazon kollekción belül jelenik meg, mert a cél, hogy a Szajnán hajózó magyar küldöttség összképe adja ki a magyaros színvilágot. Ennek értelmében tehát a következő a leosztás:

  • Piros: ilyenek lesznek a kiegészítők
  • Fehér: ezt viselik majd jellemzően a férfiak
  • Zöld: ezt pedig a nők

A házigazda Franciaországra utalva a sötétkék is megjelenik az összképben.

Telegdy Ádámnak és Kapás Boglárkának még van teendője, hogy ott lehessen Párizsban / Fotó: MOB Média / Szalmás Péter

A tervezés során az első számú szempont a kényelem volt, illetve hogy a környezetet lehetőleg kímélő alapanyagokból dolgozzanak, miközben megfelelnek az olimpiai ruházatokra vonatkozó nemzetközi előírásoknak.

A kényelemre a 2016-os játékokon bronzérmes úszó, Kapás Boglárka is kitért – megjegyezve, hogy először azért meg kéne úsznia az olimpiai A-szintet, 

amire a jövő heti országos bajnokságon lesz lehetősége. Hasonló szellemben nyilatkozott a párja, az ugyancsak úszó Telegdy Ádám is, akinek előrébb kéne kerülnie a hazai rangsorban az olimpiai szerepléshez.

Miben hasonlíthatunk az olimpikonokra?

Doroszlay László, a Heavy Tools alapítója és ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy a Heavy Tools osztrák eredetű, hiszen ilyen márkanévvel a szomszédban gyártottak snowboardokat. Ők 1997-ben keresték meg a céget, kezdetben licencszerződés keretében használhatták a nevet, amit 2002-ben vásároltak meg kizárólagosan. Mostanra pedig beérett a munkájuk:

Egy ilyen együttműködés hatalmas megtiszteltetés, amely megkoronázza az eddigi munkánkat – és büszkeséget jelent a fogyasztóinknak is: ha a sportteljesítményünk nem is lesz olyan, mint az olimpikonjainknak, a ruhánk lehet.

Elszállt költségek, terrorveszély

Sajnálatosan az idei olimpiai megnyitónak is vannak kevésbé örömteli vonatkozásai is: a terrorveszély miatt egymillió embert világítanak át Franciaországban. Egyébként pedig a játékok költségei is elszálltak, jelenleg 9 milliárd eurósra becsülik az összköltséget.

 

 

 

olimpiai Gyulay Zsolt olimpia Heavy Tools Párizs
Kapcsolódó cikkek