BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Rekkenő hőségtől tartanak a versenyzők a párizsi olimpián

Az olimpiai sportolók kánikulától tartanak a nyári párizsi olimpia idején. A rekkenő hőség ugyanis extra fizikai megterhelést okoz az emberi szervezetnek, és torzítja a gondolkodást, így nemcsak a teljesítményük, de akár az egészségük és az életük is veszélybe kerülhet.

A kánikula komoly egészségügyi kockázatokat jelent a versenyzők és a nézők számára egyaránt – állapította meg a nonprofit British Association for Sustainable Sport (BASIS) a kedden közzétett, A tűz gyűrűi című jelentésében. A dokumentumban két tucat élsportoló – köztük atléta, evezős, focista, hosszútávúszó – is megszólalt arról, hogyan hat rájuk az extrém meleg. Az olimpiai versenyzők rekkenő hőségtől tartanak a nyáron.

Hőségtől tartanak az olimpiai sportolók a nyári párizsi olimpia idején.
A rekkenő hőség extra megterhelést jelent az élsportolóknak / Fotó: AFP
A rekkenő hőség extra megterhelés az élsportolóknak / Fotó: AFP

A nyár derekán átlagosan több mint 3 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet Párizsban, mint száz éve volt. Ez óriási növekvés, tekintve, hogy a szervezet 0,5 Celsius-fokos maghőemelkedése percenként tízzel is megnövelheti a szívverést, azaz a pulzusszámot.

 

A rekkenő hőségben mindenkinek kockázatosabbak a szabadtéri versenyek

J. K. Tuwei, a kenyai atlétikai szövetség elnöke a jelentésben arról ír, hogy a hőség nemcsak versenyhátrányt okoz a sportolóknak, de megzavarja az alvásukat és a napi edzéstervüket is. A vezető a klímaváltozás sürgős kezelésére szólított fel, ha nem akarunk verseny közben vagy az után összeesett sportolókat látni.

A szélsőséges hőség görcsöt, erős fáradtságot és hányást, azaz tápanyagveszteséget okozhat.

Az extrém meleg ezenkívül torzítja a gondolkodási képességet, ami azért veszélyes, mert olyankor a sportoló már nem tud észszerű döntést hozni arról, hogy mikor kell abbahagynia a versenyt az akár végzetes túlmelegedés elkerülésére. 

(210805) -- TOKYO, Aug. 5, 2021 (Xinhua) -- Wu Zhiqiang (L) of China competes during the Men's 4x100m Heat at the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo, Japan, Aug. 5, 2021. (Xinhua/Jia Yuchen) (Photo by Jia Yuchen / XINHUA / Xinhua via AFP)
A rekkenő hőség extra megterhelést jelent az élsportolóknak / Fotó: AFP
A tokiói olimpián kánikula volt, amit legalább a versenyzők ötöde nehezen viselt/ Fotó: AFP

Marcus Daniell új-zélandi teniszező, aki a tokiói olimpián férfi párosban bronzérmet szerzett, arról nyilatkozott, hogy sokat fájt a feje, és letargikus volt a játékokon, mert nehezen tudta magát hidratáltan tartani a tikkasztó melegben és a magas páratartalomban. 

Olyan, mintha egy csúnya influenza legrosszabb szakaszában lennél: remegés, furcsa meleg- és hidegérzet. Az agyad nem tud összpontosítani, a szád pedig undorítóan kiszárad. Ami veszélyes, az az, hogy a sportolók gyakran nem tudják, mikor kell megállni, mivel arra vagyunk trenírozva, hogy átlépjünk a határainkon.

Erre hívta fel a figyelmet Amber Keegan brit hosszútávúszó is, aki kiemelte, hogy hiába van támogatása, a versenyzőé a legnagyobb felelősség az egészsége megőrzésére.

A kánikula még nagyobb veszélyt jelent a paralimpiai sportolókra

Mivel a paralimpiai sportolók eleve betegséggel vagy fogyatékossággal küzdenek, a testük hőszabályozó képessége gyengébb lehet egy egészséges emberéhez képest.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2022-ben közzétett, nagy melegben megtartott sporteseményekre vonatkozó ajánlásait és szabályozásait veszi alapul a párizsi olimpián. Eszerint a sportolóknak még körültekintőbben fel kell készülniük a környezeti ártalmakra, a szervezőknek pedig mérlegelniük a rendezvény előtti és alatti külső kockázatokat, valamint megelőző intézkedéseket és orvosi ellátást kell biztosítaniuk a hőség okozta rosszullétekhez – írja a The Verge a NOB közlése alapján.

Olimpia: légkondi nem lesz, az ágy kartonból, a matrac halászhálóból készül – ilyenek a klímavédő játékok

Párizs nagy ívű olimpiai tervei közé nemcsak a Szajna különböző pontjaira tervezett megnyitó tartozik, hanem a Föld megóvása is. Erre egész stratégiát terveztek, amely elvben évek óta működik, csak idén nyáron pörög fel, és mindenki hozzájárulására szükség van. A klímavédelem érdekében trükkösen alakították ki az olimpiai falut, alig építettek új létesítményt, és még az étkezésre is figyelnek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.