Telekommunikáció

Minden, amit a Huawei felfüggesztéséről eddig tudni lehet

A Reuters vasárnapi hírei között megjelent egy cikk, mely szerint a Google felfüggesztené együttműködését a Huawei kínai óriásvállalattal. Jelenleg sok a félreértés a korlátozással kapcsolatban, de van, amit már biztosan lehet tudni.

Nemrég megjelent a hír, hogy a Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal. Vagyis a cég ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz. Az értesülés a Reuters vasárnapi hírei között jelent meg, New York-i bennfentes forrásra hivatkoztak. E szerint

a felfüggesztés következtében a következő problémák léphetnek fel:

  • nem lenne elérhető több Googletől származó androidos frissítés;
  • bizonyos szolgáltatások hozzáférhetősége megszűnne;
  • a jelenlegi Huawei-felhasználók hirtelen nem férnének hozzá a szolgáltatásokhoz.
  • A cikk szerint az amerikai cég arra hivatkozva döntött a felfüggesztés mellett, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A rendelet szövegezői megemlítették, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

    A Huawei mindenkit megnyugtatott

    A hír megjelenése óta sok minden kering a köztudatban, ezek közül a legfontosabb, hogy állítólag a Google ezentúl csak a nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg kínai partnerével.

    Az eddigi jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy a készülékekről elérhetetlenné válna a Gmail, vagy a Play áruház alkalmazás.

    A korlátozást később kiterjesztenék más szolgáltatásokra is, azonban erről bővebben még semmit nem tudni.

    Fotó: Robert Lever/AFP

    A Huawei a korlátozással kapcsolatban hétfőn egy közleményt adott ki, amelyben elmondták:

    továbbra is biztosítják a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

    A jövőben is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építenek majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassák felhasználóik számára világszerte.

    A felhasználók félnek, de erre is volt válasz

    A Google-ról szóló hírek meglehetősen nagy zavart keltettek a Huawei-felhasználók között, akik közül sokan megrohamozták szolgáltatóikat a közösségi médián keresztül. A Huawei közleményében erre is kitért, a felhasználókat azzal nyugtatták:

    biztosítjuk ügyfeleinket – miközben betartjuk az összes amerikai követelményt –, hogy a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.

    A vállalat azért hozzátette, megvan a tervük annak biztosítására, hogy termékeik többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket tesznek az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy mérsékelni tudják a döntés hatását. „A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett” – fogalmaznak közleményükben.

    A Google már visszakozik

    A cég nyilatkozata után nem sokkal a Google is megszólalt, ők a következőket írták a felhasználók körében felmerült kétségek tisztázására egy Twitter üzenetben:

    az amerikai kormányzati intézkedések maximális betartása mellett, a Google Play Android alkalmazásletöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás továbbra is a Huawei készülékek rendelkezésére áll.

    együttműködés Huawei Google infokommunikáció
    Kapcsolódó cikkek