Telekommunikáció

Kiberbűnözők több mint negyvenezer mentális beteget zsarolnak

Ha nem fizetnek 450 ezer eurónyi váltságdíjat Bitcoinban, úgy az interneten hozzák nyilvánosságra az ápoltak személyes és bizalmas adatait.

Kiberbűnözők több tízezer finnországi mentális ápoltat zsaroltak meg miután egy sokkoló támadás során hozzájutottak a betegek orvosi kartonjaihoz – írja a Politico.

A helyi rendőrség elmondta, hogy

a kiberbűnözők több mint 40 ezer mentális beteg orvosi kartonjához fértek hozzá a Vastaamo pszichoterápiás központot ért kibertámadás során

- írják helyi médiaforrásokra hivatkozva. Egyelőre nem lehet tudni hányan vannak az elkövetők.

A bűnözők először a pszichoterápiás központot zsarolták meg, hogy

amennyiben nem fizetnek 450 ezer eurónyi váltságdíjat Bitcoinban, úgy az interneten hozzák nyilvánosságra a betegek személyes és bizalmas adatait.

Az áldozatok között több kiskorú állampolgár is van.

Fotó: AFP

Ez egy különösen mocskos támadás és világszinten is szokatlan a módszer. Az elkövetőkből hiányzik mindennemű empátia az embertársaik iránt

- hangsúlyozta Mikko Hyppönen, a finn F-Secure kiberbiztonsági cég kutatási vezetője.

Finnországban jelenleg minden kiberbiztonsági szakember a zsarolókat akarja kézre keríteni– tette hozzá a szakértő.

A támadók 2018 és 2019-es ápoltak adait zsákmányolták, és kisebb részletekben el is kezdték az interneten nyilvánosságra hozni a több tízezer beteg személyes és bizalmas adatait, amit addig folytatnak amíg a központ ki nem fizeti a váltságdíjat. Azonban mivel egy feljelentésen kívül nem kaptak mást a központtól, elkezdték a betegeket egyesével e-mailben zsarolni.

kibertámadás online zsarolás kiberbűnözés Finnország mentális betegek
Kapcsolódó cikkek